In memoriam Petar Petrović (1942.- 2023.)

In memoriam Petar Petrović (1942.- 2023.)

Zbogom  i hvala za sve lijepe priče i trenutke druženja u muzeju

S nevjericom nas zatekla vijest da nas je zauvijek napustio naš dragi suradnik, prijatelj i slikar gospodin Petar Petrović. Da, zasigurno bi rekao da smo ga oslovili s gospodin – da nije gospon, već obični čovjek, daleko od gospona. I bio je običan, skroman, a toliko bogat! Uz Galeriju Stari grad, kasnije muzej, bio je sentimentalno vezan još iz vremena osnivanja Likovnog udruženja, a osobito aktivno bavi se  likovnošću  nakon umirovljenja. Sjećat ćemo ga se po putovanju Podravinom na biciklu, podravskom magistralom. Nisu ga pokolebali ni vjetar ni kiša da u svojoj   dugoj kabanici sa „šiltericom“ krene na put po Đurđevcu. Druženje s Petrom bilo je pravo bogatstvo, riznica priča o običajima koje je naslikao i zabilježio za buduće generacije. Od brojnih izložbi, samostalnih i skupnih osobito su mu bile drage u Đurđevcu, u Starom gradu u koji je redovno navraćao s biciklom od Novog sela gdje je živio sa suprugom.

 „Iako mu životne okolnosti nisu omogućile da se profesionalno bavi slikanjem, od mladosti uz svoj redovni posao slikanje s povremenim pauzama kao i sviranje na harmonici odmaci su od uobičajene kolotečine.

S radošću se prisjeća vremena kada je svirao „na svatima“ i išao u svadbenim povorkama. Mnogi običaji su nestali i žive u sjećanjima. Iako nije jedini slikar u svojem okruženju koji brine da se ne   otmu zaboravu, Petrović ih oživljava na svojim slikama, u crtežima, stvorivši svoj osebujan i prepoznatljiv stil.

Pa iako će se  nekim njegovim djelima neki detalji biti možda izvedeni mimo likovnih pravila i dobro odrađene perspektive, djelovat će simpatično i sam motiv  zokupirat će promatrača, bez zamjerki.

U slikarskom repertouaru najčešće ćemo naći podravsku arhitekturu, škednje, hiže, kleti  s mnoštvo zaboravljenih etno predmeta i zato možemo govoriti o slikaru koji brine za očuvanje baštine svog kraja, bilježeći poput kroničara prošlost u slikama Podravine, odnosno Đurđevca. Sačuvat će od zaborava i ledvenice, smolarenje, mline na Dravi, slamnate krohe, stavice, podravski stol, diganke i prkač, virjane, ambare. Rekla bih – vrijedan slikovni i jezični rječnik.

Petar Petrović slikar je lokalnog izričaja prisutan na likovnoj sceni od 1958. godine kada prvi put izlaže na izložbi „Amateri Jugoslavije“ u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.Bio je član nekadadašnjeg đurđevačkog likovnog udruženja, a svojim kontinuiranim radom sudjeleovao je aktivno u likovnim događanjima u gradu, na radionicama, te samostalnim i skupnim izložbama, te drugim manifestacijama.

Njegovi likovni zapisi doprinosi su etno baštini svog zavičaja s bogatom riznicom naslikanih zaboravljenih predmeta, običaja, ruralne arhitekture koja je već odavno nestala.“

Slikar neiscrpne inspiracije koju je pronalazio u baštini svog zavičaja i želio sačuvati za neko drugo buduće vrijeme. Njegov opus vrijedna je ostavština za budućnost. Hvala mu na tome.

Ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca

Edita Janković Hapavel

(Fotografije: iz arhiva Muzeja Grada Đurđevca)