Konferencija za medije i predstavljanje programa Picokijade 2018.

Konferencija za medije i predstavljanje programa Picokijade 2018.

U prostoru Muzeja Grada Đurđevca u petak, 1. lipnja,  održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program Picokijade 2018., najveće turističke manifestacije kontinentalne Hrvatske u očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Goste su na ulazu dočekali Đuroki članovi povijesne postrojbe Grada Đurđevca, a goste je uvodno u Legendu uveo kapetan grada riječima- utvrda Stari grad u cijeloj svojoj povijest nikada nije pala u neprijateljske ruke, a mnogi su je htjeli osvojiti.

Kako je Ulama– beg rekao – A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime Picoka dovijeka nosili! Picokima vas djeca zvala, a unuci vaši ostati će Picoki! Tako je nastala Legenda o Picokima koja živi i danas. Ove godine grad Đurđevac slavi jubilarnu i nikad spektakularniju 50. Picokijadu i 10. obljetnicu od dobivanja znaka EDEN (Europske destinacije izvrsnosti).

Ispred domaćina goste, sponzore i pokrovitelje je pozdravio gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Rijetko tko u Hrvatskoj nije čuo za Picokijadu i za scensku izvedbu Legende o Picokima. Ove smo godine pripremili nešto uistinu posebno, a u ovogodišnjem programu sudjelovat će rekordnih 2.500 ljudi. Ovo je jedan veliki zalog u očuvanju naše kulturne baštine i tradicije te primjer sinergije ljudi, gospodarstva i jedinica lokalne samouprave. Naša Picokijada slavi zlatni pir i možemo samo poželjeti lijepo vrijeme, a za sve ostalo ćemo se mi pobrinuti – rekao je gradonačelnik.

Glavni događaj svake Picokijade je prikaz Legende o Picokima koji privuče brojne posjetitelje, a koji se održava na Velikoj pozornici podno utvrde Stari grad. I ove će godine veliku bitku i obranu Đurđevca od Turaka oživiti brojni glumci, amateri, mnoštvo konjanika, udruga, a doživljaju legendarne bitke zasigurno će doprinijeti zvučni, vizualni i pirotehnički scenski efekti.

Jedinstvenu priredbu na otvorenom, s 300 statista-kulturnih amatera Podravine i regije, a na tekst Vida Baloga ove će godine režirati jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, majstor spektakla, Krešimir Dolenčić, rođeni Picok koji je ovom prilikom najavio brojna iznenađenja i nove scene u prikazu.

– Sjećam se da sam imao pet godina i nisu me pustili na Picokijadu jer je bila prevelika gužva, ali sam makar u duši bio sudionik i te prve Legende o Picokima 1968. godine.  Postoji puno mjesta u Hrvatskoj gdje ljudi slave svoju povijest, ali ovo je sigurno najveća i najbrojnija manifestacija. Krasan tekst od Vida Baloga ovog puta doživio je i neke promjene. O predstavi vam neću pričati, morate doći  pa će te vidjeti– rekao je redatelj Krešimir Dolečić.

Uz spektakularni scenski prikaz koji je centralni događaj manifestacije, osmišljen je i bogat popratni program kojeg su predstavili Mario Fuček i Marijan Ružman iz Turističke zajednice Grada Đurđevca.

– U ovoj podravskoj priči koja će privući više od 30.000 posjetitelja želimo približiti sve hrvatske krajeve te pokazati kolikom kulturnim bogatstvom i tradicijom raspolažemo. Pripremili smo i fantastičnu enogastro ponudu te glazbeni repertoar renomiranih izvođača. Svatko će pronaći nešto za sebe – istaknuo je Ružman.

– Sve ćemo to pokazati ne samo za vrijeme trajanja Picokijade, već ćemo to pokazivati kroz četiri vikenda. Započet ćemo s Međunarodnim dječjim festivalom Kukuriček koji će biti za dva tjedna. Bit će tu i međunarodna izložba vina Alpe-Adria s Podravinotekom gdje će se prezentirati najbolji proizvodi s područja Podravine i Prigorja.

Najslađa izložba bit će svakako ona Diganke, zlevnake, prkači i pogače. Ove se godine rekordan broj udruga prijavilo na povorku aranžiranih kola. Na Trgu sv. Jurja bit će održan festival tamburaške glazbe i festival folklora, a važno je naglasiti i 20. obljetnicu djelovanja naših Đurđevčica, ženskog ansambla, koje će nastupiti uz podršku Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda – rekao je Mario Fuček, voditelj Turističke zajednice.

U zabavnom dijelu nastupit će Petar Grašo, Massimo i grupa S.A.R.S. dok će oni sportskog duha moći uživati u noći košarke, teniskom turniru, ribičkim i lovačkim natjecanjima, te biciklijadi.

Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, istaknula je kako je ponosna što Podravka svake godine pomaže u organizacije Picokijade te je najavila kako će Podravkini promotori kulinarstva cijelo vrijeme biti na usluzi u spravljanju delicija.

– Picokijada i Zagrebačka pivovara svoje djelovanje temelje na poštivanju tradicije i povijesti, te podržavanju kulture i običaja, zato smo sretni da već desetu godinu zaredom podržavamo ovu manifestaciju. Svi živimo za lijepe trenutke i kako je Žuja zakon, nama je Picokijada zakon- rekao je Igor Miloš, predstavnik Zagrebačke pivovare.

Uz Podravku i Zagrebačku pivovaru kao generalne sponzore, svoje zadovoljstvo sudjelovanjem ispred sponzora istaknuli su i Vlado Lazar iz Erste banke, Mirko Kovačev iz Hrvatskih šuma, te Vladimir Tišljar iz INA-e.

–Picokijada je jedan brand po kojem je poznat Đurđevac, ali i naša županija, te se mi tim ponosimo i hvalimo. Svake godine je nešto novo, ljepše i bolje, a za to je potrebno puno truda, želje i volje – rekao je Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije.

–Podravinu i Đurđevac volim posebno, jer je riječ o vrijednim ljudima, a danas je 18 godina kako sam na čelu Zagreba, a ovo je 50. Picokijada. Obećajem podršku gradonačelniku Jančiju, a pozdravite i kolegu Lackovića. Sudjelovat ću u povorci i u uprizorenju Picokijade, te sam siguran da nas očekuje pravi spektakl i pozivam sve da dođu u Đurđevac i sami se u to uvjere – poručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Cijeli grad Đurđevac u mjesecu lipnju radit će i živjet će Picokijadu, te će biti pun gostiju iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

…Pozivamo vas da budete i vi dio Legende o Picokima…