Otvorena izložba Joana Miróa „Pjesnik boja“

Otvorena izložba Joana Miróa „Pjesnik boja“

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena je izložba španjolskog umjetnika – slikara, grafičara, kipara i keramičara Joana Miróa pod nazivom „Pjesnik boja“.

Joan Miró (1893.-1983.) jedan je od najznačajnijih predstavnika moderne umjetnosti. Rane poticaje iz slikarstva Van Gogha, fovista i kubista pretvorio je pod utjecajem dadaista i nadrealista u osebujan poetski i bajkoviti likovni svijet u kojemu su spontanom i magijskom primjenom boja i biomorfnih oblika naznačeni i neki od njegovih stalnih motiva: žene, ptice, kukci, oči, sunce, mjesec i zvijezde.

Na izložbi u Muzeju Grada Đurđevca predstavljeno je više od stotinu grafičkih radova koji dolaze iz zbirke američke umjetnice, kolekcionarke i galeristice Suzanne C. Nagy.

Među izloženim su radovima listovi u tehnici pochoira po seriji gvaševa Zviježđa (Constellations) koju je Miró smatrao jednom od svojih najznačajnijih serija, litografije iz Quelques fleurs pour des amis posvećenih njegovim prijateljima, ilustracije u suhoj igli za knjigu  L’issue dérobée pjesnika J. Dupina, te bakropisi za Càntic del Sol sv. Franje Asiškog – jedan od najvećih poetskih tekstova svjetske književnosti.

Na samom se otvorenju prisutnima obratila ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel, govoreći o životu i djelu Joana Miróa, a o samoj izložbi i izloženim radovima govorio je profesor Krunoslav Kamenov.

Izložbu je službeno proglasio otvorenom gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, spomenuvši kako Đurđevac ovim velikim izložbenim projektima učvršćuje svoj status kulturnog središte Podravine.

Važno je istaknuti kako je i za ovu izložbu Muzej Grada Đurđevca dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja, pa se očekuje i veliki broj organiziranih školskih posjeta.

Inspirirani izložbom, instalacije u veži utvrde izradili su učenici OŠ Đurđevac, pod mentorstvom nastavnika likovne kulture Zorana Vidakovića, a za glazbeni dio otvorenja pobrinuo se Ženski vokalni sastav Đurđevčice.

Izložba ostaje otvorena za sve posjetitelje do 31. listopada 2024. godine.