13. travnja - 31. listopada 2024.

JOAN MIRÓ “Pjesnik boja”

Joan Miró (1893.-1983.), katalonski slikar, grafičar, kipar i keramičar, jedan je od najznačajnijih predstavnika moderne umjetnosti. Nakon studija u Barceloni, od 1919. je naizmjence živio i stvarao u Parizu i Španjolskoj. Rane poticaje iz slikarstva Van Gogha, fovista i kubista pretvorio je pod utjecajem dadaista i nadrealista u osebujan poetski i bajkoviti likovni svijet u kojemu su spontanom i magijskom primjenom boja i biomorfnih oblika naznačeni i neki od njegovih stalnih motiva: žene, ptice, kukci, oči, sunce, mjesec i zvijezde. Taj svoj svijet Miró je širio na scenografiju, kostimografiju, skulpturu, keramičke murale, vitraje i tapiserije, a od 1950-ih sve intenzivnije i na grafičku umjetnost koja čini važan dio njegovog opusa.  

Na izložbi u Muzeju Grada Đurđevca predstavljeno je više od stotinu grafičkih radova koji dolaze iz zbirke američke umjetnice, kolekcionarke i galeristice Suzanne C. Nagy. 

Među izloženim su radovima listovi u tehnici pochoira po seriji gvaševa Zviježđa (Constellations) koju je Miró smatrao jednom od svojih najznačajnijih serija, litografije iz Quelques fleurs pour des amis posvećenih njegovim prijateljima, ilustracije u suhoj igli za knjigu  L’issue dérobée pjesnika J. Dupina, te bakropisi za Càntic del Sol sv. Franje Asiškog – jedan od najvećih poetskih tekstova svjetske književnosti.

CIJENA ULAZNICA ZA IZLOŽBU JOAN MIRÓ

Pojedinačno odrasli: 5 € 

Pojedinačno: učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom, branitelji: 4 € 

Grupni posjet odrasli (10-30 osoba): 4 € s uključenim vodstvom 

Grupni posjet (10-30 osoba) – učenici, studenti, umirovljenici, braniteljske udruge: 3,50 € s uključenim vodstvom

Obiteljska ulaznica: 12 €

*PROMO PAKET*

IZLOŽBA JOAN MIRÓ “PJESNIK BOJA” + INTERPRETACIJSKI CENTAR PICOKIJADE + aktualna izložba

Odrasli grupni posjet – 6,00 €

Grupni posjet (10-30 osoba) – učenici, studenti, umirovljenici, braniteljske udruge: 4,50 €

Povratak na izložbe