Dragutin-Drago Bešenić (1949.-2024.) – In memoriam

Dragutin-Drago Bešenić (1949.-2024.) – In memoriam

Umjesto susreta u muzeju, umjesto neiscrpnih ideja  i organizacija likovnih radionica s našim dragim suradnikom Dragom Bešenićem, oprostit ćemo se jednim sjećanjem i zahvalom na kraju njegova životnog ovozemaljskog puta.

Neiscrpnost ideja i stvaralački duh bio je najočitiji u njegovim sudjelovanjem u brojnim likovnim radionicama diljem Lijepe naše u kojima je pronicao duh svoje Podravine i pozivao brojne umjetnike u te čarobne kutke gdje je stvarao i odakle je potekao. Tako je i 1993. u dvorištu obiteljske kuće u Đurđevcu, uz podršku obitelji, supruge Ruže, organizirao specifičnu koloniju pod nazivom Kolonija prijatelja, a što je kasnije preraslo i redovne likovne susrete i okupljanja umjetnika. Od svog prvog predstavljanja 1977. godine do danas razvio je svoj likovni jezik od naivnog slikarskog ulja na staklu intenzivnih kolorita i narativnih scena, do suptilnih potpuno pročišćenih  pejzažnih veduta potpuno prepušten unutarnjim impulsima. Krajnji rezultat poetsko-intimističkih ugođaja, bez prisustva figuracije svrstat će ga među vrsne akvareliste gdje su boja, svjetlo i atmosfera među glavnim elementima kompozicija.  Drava i Bilogora, magle i izlasci sunca, zime, bile su njegovo nepresušno vrelo inspiracija. Divio se i kamenim oblucima hodajući dravskim sprudovima i skupljajući poput zlatara kamenje koje kasnije inkorporira u svoje instalacije u čijoj pozadini počiva sakralna morfologija.

Uz njegovo umjetničko stvaralaštvo pamtit ćemo ga i kao organizatora brojnih umjetničkih susreta, velikog domoljuba, donatora, galerista koji je svoj pečat ostavio i izvan granica svoje regije, pronoseći ime svoje Podravine koju je toliko volio.

Hvala mu za susrete i bogaćenje našeg fundusa djelima umjetnika, njegovih prijatelja, hvala mu za savjete, za susrete i doprinos u likovnom đurđevačkom krugu u kojem je imao svoje posebno mjesto.

Neka mu je vječna slava!

Muzej Grada Đurđevca