U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba „DJECA OKO NAS” To je naše, na to smo ponosni!

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba „DJECA OKO NAS” To je naše, na to smo ponosni!

U Muzeju Grada Đurđevca u ponedjeljak, 26. veljače 2024. godine, otvorena je izložba fotografija autora Saše Pjanića s temama hrvatske tradicijske baštine pod nazivom Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni!

Okupljene posjetitelje i učenike pozdravila je ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel u svoje i u ime gradonačelnika Grada Đurđevca, gospodina Hrvoja Jančija, te izrazila zadovoljstvo što je u Muzeju Grada Đurđevca dio projekta kojim se predstavlja kulturna baština različitih krajeva Lijepe naše. Podsjetimo, Muzej Grada Đurđevca uključio se u projekt ukazujući na značaj nematerijalnog kulturnog dobra Legende o Picokima, odabravši kao svoje suradnike najmlađe baštinike, folklorne skupine OŠ Đurđevac i KUD Petar Preradović Đurđevac.

Na dvadeset i sedam panoa ispričana je priča o ljepotama zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i onih koji su našli mjesto na popisu UNESCO-ove Reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva poput umijeća izrade tradicijskih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, viteška igra Sinjska alka, umijeće izrade tikvica na području Slavonije, umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova, povijesna seoska cjelina Čigoč, Jurjevski ophodi Turopolja, umijeće izrade coklji, umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice, umijeće izrade betinske gajete, umijeće izrade konavoskog veza, samo su dio posebnosti i jedinstvenosti ljepote i tradicije dvanaest jednakovrijednih priča.

Izložba je namijenjena svima, a posebno najmlađima kao promicateljima kulture i identiteta svog kraja.

Snježana Krpes, tajnica Saveza društva Naša djeca, predstavila je organizaciju društva koje ima  dugogodišnju tradiciju i brojne podružnice u Hrvatskoj. Istaknula je važnu ulogu djece u njoj, ali i trud društva za razumijevanjem djece i davanjem im glasa te poticaj stvaralaštva, što se može vidjeti i kroz ovaj projekt.

Fotograf i putopisac Saša Pjanić, autor fotografija, pohvalio je djecu koja su sudjelovala u projektu, zahvalio Muzeju Grada Đurđevca na suradnji na ovom velikom projektu, a i najavio sljedeće projekte te pozvao na buduću suradnju.

U glazbenom dijelu otvorenja nastupio je Adam Markovica, učenik Tamburaške skupine OŠ Đurđevac, polaznik Glazbene škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice, PO Đurđevac i član KUD-a Petar Preradović, Đurđevac.

Izložba će se moći razgledati do 17. ožujka 2024. godine.