U Muzeju Grada Đurđevca uz brojne posjetitelje održana 19. Noć muzeja

U Muzeju Grada Đurđevca uz brojne posjetitelje održana 19. Noć muzeja

I ove godine Muzej Grada Đurđevca pridružio se brojnim hrvatskim muzejima u obilježavanju manifestacije Noć muzeja koja se u petak, 26. siječnja 2024. godine održala po devetnaesti puta. Tema ovogodišnje Noći muzeja je Muzeji i nova publika koja odgovara traženju inovativnih i kreativnih muzejskih sadržaja, a samim time i traganju za novom generacijom posjetitelja koja ide ukorak s vremenom u kojem živimo.

Program Noći muzeja je u Muzeju Grada Đurđevca započela je u glazbenom tonu, koncertom  učenika Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice, pod mentorstvom profesorice Nediljke Teklić. Mladi su se učenici publici predstavili skladbama izvedenima na klaviru, a nagrađeni su velikim pljeskom okupljenih. Brojne okupljene potom je pozdravila ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel, istaknuvši zadovoljstvo što se muzej i ove godine priključio u obilježavanje ovako važne manifestacije te privukao velik broj zaljubljenika u kulturu i umjetnost u utvrdu Stari grad.

Program je nastavljen koncertom Puhačkog orkestra DVD Đurđevac. Svojim su izvedbama poznatih obrada pjesama oduševili publiku i time stvorili ugodnu atmosferu i ugođaj za nastavak programa, otvorenje likovne izložbe PejzaĐ.

Uslijedilo je dakle otvorenje izložbe šezdesetak djela studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, Ive Japec, Karla Kopića, Magdalene Katarine Petrčić, Ružice Popović i Frana Marka Vlahinića. Izložba pod nazivom PejzaĐ rezultat je projekta podržanog od strane Ministarstva kulture RH i radionice održane na lokacijama u Đurđevcu i okolici, a kojoj je cilj bio omogućiti studentima rad i stvaranje likovnih djela izvan prostorija akademije. Ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel, okupljenima je predstavila studente i njihov rad, te pojasnila kako je došlo do ideje ovog projekta, a potom i realizacije u obliku radionica na otvorenom, te je pohvalila trud i marljivost studenata i posvećenost radu i svojoj okolini koju su potom i pretočili u nastala djela. Publici se obratio i mentor studenata, prof. Danko Friščić koji je istaknuo zadovoljstvo nastavkom suradnje Muzeja Grada Đurđevca i studenata ALU koja se manifestirala kroz već nekoliko izložbenih projekata.

Kroz cijelu se večer mogao razgledati i prostor Interpretacijskog centra Picokijade, koji posjetiteljima pruža kroz audio i video zapise priču o Legendi o Picokima, zaštićenom nematerijalnom dobru Republike Hrvatske, uz prikazane i zanimljivosti iz prirodne i etno baštine Đurđevca i okolice.

Osim stalnog postava, posjetitelji su mogli razgledati izložbu fotografija istaknutog umjetničkog i reklamnog fotografa Željka Koprolčeca u potkrovlju muzeja. Na izložbi se mogu vidjeti ciklusi Josipe Lisac, retro fotografije, aktovi, reklamna fotografija i djela na platnu nastala u suradnji s umjetnikom Duškom Šiblom.

Zahvaljujemo svim posjetiteljima što su se i ove godine pridružili obilježavanju ove manifestacije i time podržali rad muzeja.