U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba fotografa Željka Koprolčeca „Hommage Podravini“

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba fotografa Željka Koprolčeca „Hommage Podravini“

U Muzeju Grada Đurđevca u petak, 15. prosinca 2023. godine, otvorena je izložba fotografije istaknutog fotografa Željka Koprolčeca pod nazivom Hommage Podravini.

Željko Koprolčec rođen je u Zagrebu i radi kao umjetnički reklamni fotograf. U profesionalnoj  fotografskoj karijeri  surađuje s marketinškim odjelima  modnih i kozmetičkih kuća, prati život estradnih zvijezda, radi kao suradnik poznatih europskih reklamnih i diskografskih  agencija. Uz profesionalnu reklamnu fotografiju snima fine art fotografiju  akta, portreta  i  retro eseje u maniri art decoa.

Novinarka Anđela Lenhard Antolin na samom je početku pozdravila okupljene u svoje i u ime gradonačelnika Grada Đurđevca, gospodina Hrvoja Jančija te izrazila zadovoljstvo što je u Muzeju Grada Đurđevca upriličena izložba ovakvog istaknutog i poznatog hrvatskog fotografa. Ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel, govorila je više o samoj izložbi, o izloženim ciklusima te o tome kako je došlo do gostovanja ovog fotografa u galerijskim prostorima muzeja. Potom se publici obratio i Željko Koprolčec i pojasnio povezanost i ljubav prema Podravini u koju je dolazio još kao maleni dječak. Zahvalio je publici što se okupila u velikom broju te zahvalio i svima koji su pomogli u nastanku njegovih fotografija, kao i svom posebnom gostu, pjevaču Vladimiru Kočišu Zecu što je došao kako bi uveličao otvorenje njegove izložbe. Umjetnik, akademski slikar, Duško Šibl, zahvalio se Željku Koprolčecu na pozivu i istaknuo kako ga iznimno cijeni te je stoga i došlo do njihove suradnje. Na samom je kraju otvorenja nastupio Vladimir Kočiš Zec koji je napravio pravu atmosferu izvedbom svojih najpoznatijih, ali i najnovijih hitova, a publika je zapjevala uglas s njim.

Na izložbi je izloženo nekoliko ciklusa te sveukupno više od 120 fotografija. Izložen je ciklus fotografija Josipe Lisac koju je snimao od početka njene karijere, ali i u sklopu profesionalne suradnje na promotivnim materijala. Zatim se mogu vidjeti brojne fotografije u retro stilu koje radi po uzoru na portrete holivudskih zvijezda, ali i u maniru baroknog stila ili razdoblja art decoa. Akt/art fotografije čini vrlo bitan i značajan dio fotografovog stvaralaštva, a na ovoj se izložbi predstavlja s djelima nastalim u zadnja dva desetljeća. Osim fotografija, izložena su i djela na platnu nastala u suradnji sa slikarom Duškom Šiblom u okviru zajedničke izložbe „Opasno crvena“ iz 2023. godine. Posljednji izloženi ciklus čine fotografije napravljene u reklamne svrhe u razdoblju od 1995. do 2015. godine kad je fotograf bio angažiran za ideju, aranžmane i fotografije raznih agencija.

Izložba je podržana od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko – križevačke županije i Grada Đurđevca, a biti će otvorena do 31. siječnja 2024. godine.