U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba božićnih jaslica „Božiću ususret 2023.“

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba božićnih jaslica „Božiću ususret 2023.“

U subotu, 16. prosinca 2023. otvorena je već tradicionalna izložba božićnih jaslica „Božiću ususret 2023.“. Izložba se ove godine održava 9. godinu zaredom, a njeni su organizatori Udruga „Peski-Art Đurđevac“, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca.

Ove je godine na izložbi izloženo 37 jaslica, izrađenih od različitih materijala i ukrašene različitim tehnikama, a pristigle su iz 8 županija, što je najviše prijavljenih i izloženih jaslica do sad.

Na samom je početku otvorenja okupljene pozdravila ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel, izrazivši zadovoljstvo nastavkom suradnje s Udrugom „Peski-Art Đurđevac“. Potom se obratio i predsjednik Udruge, Franjo Mihočka, iskreno zahvalivši svima koji su izložili svoje jaslice, te je istaknuo zadovoljstvo što je ova izložba prepoznata u velikom dijelu Hrvatske, ali i inozemstva, što dokazuje sve veći broj izlagača svake godine. Gospodin Tibor Martan, autor predgovora deplijana izložbe, potom je izložio svoje viđenje i mišljenje o izradi i važnosti očuvanja tradicije božićnih jaslica, kao i pojasnio kako su jaslice nekada izgledale u koju su ulogu imale u božićnim običajima. Župnik Tomislav Leskovar pozdravio je također okupljene i pohvalio tradiciju izrade jaslica te ovu, već tradicionalnu, izložbu. Na samom se kraju otvorenja publici obratio i gradonačelnik Grada Đurđevca, gospodin Hrvoje Janči, pohvalivši udrugu koja čuva tradiciju i doprinosi kulturnoj aktivnosti grada Đurđevca te zaželio svim okupljenima sve najbolje u nadolazećim blagdanima.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su polaznici Dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac okupljeni u Etno tradicijskoj grupi pod vodstvom Dubravke Markovice i Ivane Manolić.

Izložba je otvorena do 7. siječnja 2024. godine.