17. studenoga - 31. prosinca 2023.

Nada Žiljak – IRAZOTKRIVANJA

U prostoru Muzeja Grada Đurđevca otvara se još jedna zanimljiva izložba, a radi se o izložbi „IRAZOTKRIVANJA“ akademske slikarice Nade Žiljak.

Izložbom će se predstaviti djela eminentne hrvatske slikarice i grafičarke Nade Žiljak  u mediju kojim već dvanaest godina diljem svijeta prezentira Hrvatsku kao zemlju iznimnih umjetnika i znanstvenika, mediju infrared slike.  Infrared ili hrv. infra-crveno slikarstvo, spoj je umjetnosti i tehnologije, odnosno inovacije na području eksploatacije infracrvenog spektra kojem je autor hrvatski tim na čelu s prof. Vilkom Žiljkom. To je inovativna metoda stvaranja jedinstvene slike dvostruke pojavnosti – jedne vidljive prostim okom, a druge tek infracrvenom kamerom. Izložba obuhvaća 35 djela kojima autorica predstavlja dvadesetak infracrvenih akrila na platnu, akrile na rižinom papiru i seriju crteža na papiru.

Nada Žiljak rođena je u Zagrebu 1944. godine, u slikarskoj obitelji Kinert. Albert Kinert bio je ne samo otac, već i Nadin profesor na ALU i umjetnička inspiracija svojoj kćeri. Nada je diplomirala pri zagrebačkoj ALU 1967. godine, na odjelu Slikarstvo, a specijalizira se u grafici i ilustraciji. Stvara u mnogim tehnikama kao što su akvarel, ulje na platnu, akrilik, pastel, suha igla, bakropis i linorez. Svoja djela predstavila je na osamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Budimpešta, Kairo, Graz, Kiev, Pečuh, Bratislava, Pariz, London, Kuala Lumpur, Taipei, Asbach, Bihać, Sarajevo, Pittsburgh.

Otvorenje izložbe je u petak, 17. studenoga 2023. u 19 sati.

Izložbu Nade Žiljak možete razgledati u prostoru Muzeja Grada Đurđevca od 17. studenog do 31. prosinca 2023.

Povratak na izložbe