Muzej Grada Đurđevca sa svojom baštinom  na izložbi u Etnografskom muzeju u Zagrebu „DJECA OKO NAS“ To je naše, na to smo ponosni!

Muzej Grada Đurđevca sa svojom baštinom  na izložbi u Etnografskom muzeju u Zagrebu „DJECA OKO NAS“ To je naše, na to smo ponosni!

Muzej Grada Đurđevca, izabran je kao jedan  od dvanaest sudionika Republike Hrvatske  u projektu „DJECA OKO NAS“ To je naše, na to smo ponosni!

Podsjetimo da je  projekt realiziran u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i uz partnerstvo Etnografskog muzeja u Zagrebu, a bavi se odgojem za očuvanjem, povijesnog, kulturnog i hrvatskog nacionalnog identiteta, a financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ovaj projekt rezultirao je završnom izložbom fotografija u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a na čijem je otvorenju nazočila i ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, viša kustosica Edita Janković Hapavel. Bila je to prilika vidjeti sve fotografije snimljenih lokaliteta fotografa i putopisca Saše Pjanića koji je napravio izbor za izložbu.

U suradnji s OŠ Đurđevac i KUD-om Petar Preradović u organizacijskom timu Edita Janković Hapavel, ravnateljica, viša kustosica Muzeja Grada Đurđevca, Kristina Benko Markovica ,prof. i Monika Rupčić, prof.,  animirani su najmlađi polaznici folklorne skupine koja je, obučena u narodnu nošnju, pozirajući u Interpretacijskom centru Picokijade  ukazujući na  značaj nematerijalne baštine s naglaskom  na Legendu o Picokima.

Upravo motivi Legende o Picokima u lego kockicama, te tradicijsko ruho, našli su mjesto na odabranim fotografijama. Uz njih na izložbi predstavljeni su i lokaliteti gradište, Gajić , Čigoč, Donja Lomnica, Zagreb, Marija Bistrica, Otočac, Hum, Betina, Sinj i Konavle. Kako navodi Katarina Bušić, muzejska savjetnica u etnografskom muzeju, autorica teksta kataloga zastupljena su kulturna dobra: Umijeće šaranja tikvica na području Slavonije, Umijeće baranjskih šokačkih vezova, Povijesna seoska cjelina Čigoč, Jurjevski ophodi Turopolja, Legenda o Picokima , Umijeće izrade coklji, Umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice, Umijeće gradnje betinske gajete i Umijeće izrade konavoskog veza (Lista zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja hrvatskog zagorja i Viteška igra Sinjska alka UNESCO-ova Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine čovječanstva).

Cilj projekta je predstavljanje bogatstva i različitosti kulturnog-povijesnog nasljeđa pojedinih krajeva lijepe naše.

Nakon premijere izložbe u Etnografskom muzeju u Zagrebu (svibanj 2023.) izložba će biti putujućeg karaktera po gradovima RH, pa tako i u Đurđevcu, promovirajući bogatstvo i ljepotu naše baštine.

(Fotografije: EJH)