LJETNA MUZEJSKA RADIONICA/NAJMLAĐI UPOZNALI SLIKARSTVO HENRIJA DE TOULOUSE – LAUTRECA

LJETNA MUZEJSKA RADIONICA/NAJMLAĐI UPOZNALI SLIKARSTVO HENRIJA DE TOULOUSE – LAUTRECA

Još jedna u nizu održana je radionica  srijedu 26. srpnja u Muzeju Grada Đurđevca na kojoj su naši najmlađi upoznali francuskog umjetnika Henrija de Toulouse – Lautreca.

Da podsjetimo , muzej redovno uz svoje izložbene projekte uključuje djecu raznih dobnih skupina. Tako je i ovaj put aktualna izložba ovog francuskog umjetnika bila povodom okupljanja najmlađih. Na radionici/družionici naši najmlađi upoznali su ovog jedinstvenog slikara i otkrili umjetnički rad jednog od najvećih postimpresionističkih slikara s kraja 19. stoljeća.

Okupljena djeca su prvo razgledala izložbu „Svjetla Moulin Rougea“ i upoznala život i umjetnički rad Henrija de Toulouse Lautreca uz vodstvo ravnateljice muzeja, više kustosice Edite Janković Hapavel. Razgledavajući izložbu djeca su uočila kako je Toulouse – Lautrec u svojim djelima prikazao zanimljive scene i osobe iz svog života kao što su cancan  plesačice, pjevači, akrobati te scene iz kazališta i cirkusa. Prepoznali su kojim tehnikama je umjetnik slikao – crtež, pastel i naučili da su upravo njegovi plakati preteča današnjih billboard, jumbo plakata. Kroz radionicu djeca su se upoznala sa doprinosom umjetnika u grafičkoj umjetnosti i naučila nešto više o tehnici litografije.

Nakon razgledavanja izložbe, te aktivnog sudjelovanja i usvajanja novih pojmova iz umjetnosti, na red je došao kreativni dio, gdje su djeca inspirirana slikarstvom Henrija de Toulouse – Lautreca izradila crteže s motivima i likovima koje su uočili na izložbi. Osobito su ih se dojmili crteži pjevačica i pjevača, te cirkuskih akrobatskih točaka. Crteži su izloženi u predprostoru  izložbe Henrija de Toulouse – Lautreca  u Muzeja Grada Đurđevca do slijedeće srijede.

Iduća radionica održat će se u srijedu, 2. kolovoza u 10 sati u Muzeju Grada Đurđevca. Radionice su besplatne, a materijal za rad je osiguran.

Svi su dobrodošli!