21. svibnja - 21. svibnja 2024.

Otvorene izložbe „BICIKLISTI“ i „ONO ŠTO PRIPADA BICIKLU“

U Muzeju Grada Đurđevca već tradicionalno svake se godine u sklopu programa Picokijade održavaju se nove izložbe. Ove godine otvorene su dvije izložbe koje su posvećene biciklima – učestalom provoznom sredstvu mnogih Đurđevčana, riječ je o izložbi slika „BICIKLISTI“ akademika Zlatka Vrkljana iz Zavičajne zbirke Gradskog muzeja Bjelovar i dokumentarističkoj izložbi „ONO ŠTO PRIPADA BICIKLU“ iz privatne zbirke Hloušek.

Izložba Zlatana Vrkljana kroz slike posvećene biciklistima s 15 djela skreće pozornost na portrete biciklista, gotovo u naravnoj veličini, uhvaćene u trenutku zaustavljanja, u jednom nedefiniranom vanjskom prostoru. Ova izložba rezultat je suradnje dviju institucija, Gradskog muzeja Bjelovar i Muzeja Grada Đurđevca, te stoga zahvaljujemo na posuđenim djelima za ovu izložbu, ravnatelju Milanu Pavloviću, te ostalim kolegama iz Gradskog muzeja Bjelovar.

Hranimir Hloušek umirovljeni je arhitekt koji posjeduje široku lepezu kolekcionarskih predmeta koji se odnose na dijelove bicikla i same bicikle. Zbirku sadrži zvonca, lampe, dinama za svjetlo, ukrase koji su se stavljali na prednje blatobrane, staklena štop svjetla, oznake za bicikl i registarske tablica s pratećom dokumentacijom iz vremena Kraljevine Jugoslavije, Banovine Hrvatske, Nezavisne Države Hrvatske i Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Posebnu pozornost plijene izloženi bicikli 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća. Iz druge polovice 20. stoljeća tu su bicikli Dijamant iz 1962., te ženski Rog iz 1987. godine.

Ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel pozdravila je goste u ime gradonačelnika Grada Đurđevca Hrvoja Jančija i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića, te se osvrnula na umjetničke radove akademika Zlatana Vrkljana i kolekcionarski opus Hranimira Hloušeka.

Književnica Božica Jelušić, u svom obraćanju naglasila je važnost bicikla u životu čovjeka te uveličala otvorenje prigodnim recitalom na temu bicikla. O izložbama je izdvojila: „Javljam da smo sinoć “odbiciklirali” Vrkljanovu izložbu, u dinamičnom tempu i znoju lica svoga. Njegovi “vitezovi modernog doba” uz podršku velocipeda, dali su povoda za brojne živahne asocijacije i uspomene na “dane na kotaču”, kad su svi ciljevi bili dohvatni i mogući. Trud kolekcionara Hloušeka pokazao je do kojih razina se može razviti lijep i koristan hobi: skupio je bicikle lijepe pout carskih konja, uglačao ih i izložio kao samostalni segment izložbe. Tko voli posebnosti, neka svrati u mnaš Muzej, vratit će se i u vlastitu mladost i djetinjstvo!“ Božica Jelušić

Izložbe „BICIKLISTI“ i „ONO ŠTO PRIPADA BICIKLU“ mogu se razgledati u prostoru Muzeja Grada Đurđevca do 27. kolovoza 2023.

Povratak na izložbe