Svečano otvorena izložba „Svjetla Moulin Rougea” poznatog umjetnika Henrija de Toulouse – Lautreca

Svečano otvorena izložba „Svjetla Moulin Rougea” poznatog umjetnika Henrija de Toulouse – Lautreca

U Muzeju Grada Đurđevca svečano je otvorena inozemna izložba „Svjetla Moulin Rougea” poznatog francuskog umjetnika Henrija de Toulouse – Lautreca iz privatne zbirke Suzanne C. Nagy i grupe kolekcionara.

Radi se o izložbi istaknutog francuskog umjetnika, jednog od najvećih postimpresionističkih slikara s kraja 19. stoljeća. Izložba pruža uvid u repertoar tema po kojima  je umjetnički opus Toulouse-Lautreca ujedno i najprepoznatljiviji; prizori iz Moulin Rougea, pariškog kabareta s naturalističkim prizorima. Zatim prizori iz cirkusa, kazališta, bordela i ilustracije pjesama svjedoče o izvrsnom grafičaru koji je jedan od najvećih umjetnika iz područja litografske grafičke umjetnosti.

Prisutnima se obratila ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel, a o samoj izložbi govorio je profesor Krunoslav Kamenov.

Izložbu je službeno proglasio otvorenom gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, spomenuvši kako je Đurđevac postao kulturno središte Podravine, ali i šire.

Važno je istaknuti kako je i za ovu izložbu Muzej dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja, pa se očekuje i veliki broj organiziranih školskih posjeta.

Inspirirani izložbom, instalacije u veži utvrde izradili su učenici OŠ Đurđevac, pod mentorstvom nastavnika likovne kulture Zorana Vidakovića, a za glazbeni dio večeri pobrinuli su se solo pjevač Rajnard Hraščanec, apsolvent kraljevske akademije u Manchesteru uz klavirsku pratnju Marina Hraščanca.

Izložba ostaje otvorena za sve posjetitelje do 31. listopada 2023. godine.