U Muzeju grada Đurđevca otvorena izložba slika  Zlatka Kapuste

U Muzeju grada Đurđevca otvorena izložba slika  Zlatka Kapuste

U galerijskim prostorima Muzeja Grada Đurđevca u petak, 24.2.2023. otvorena je izložba slika ludbreškog slikara Zlatka Kapuste. Izložba obuhvaća 56 odabranih djela kojima je osnovna značajka skladan i bogat kolorit, posebice slika rađenih tehnikom uljanih boja na platnu. Autor slike gradi višeslojno gdje je utkano mnogo emocija i osjećaja. Slike tematski obuhvaćaju motive prirode, a prevladavaju djela mrtve prirode gdje se ističu vaze šarenog cvijeća i pokoji animalistički motiv lovačkih meta. U novijem stvaralaštvu, tematski se ističu motivi mora i primorskog pejzaža.

Zlatko Kapusta rođen je u Svetom Đurđu kod Ludbrega 1955. godine, gdje je završio i osnovnu školu. Polazio je gimnaziju u Koprivnici, a zatim Srednju grafičku školu u Zagrebu. Potom je završio Višu grafičku školu i zaposlio se  u Tiskari i kartonaži Grafičar u Ludbregu na poslovima grafičkog inženjera. Nakon otvaranja Restauratorskog centra u Ludbregu krajem 1994. godine zapošljava se na mjestu konzervatora – restauratora. Slikarstvo je njegovo životno opredjeljenje, nit vodilja i stil života.

Kroz prigodni program vodila je ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel koja je pozdravila goste u ime gradonačelnika Grada Đurđevca Hrvoja Jančija i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića, te se osvrnula na umjetnički opus autora kroz tri cjeline. O slikarskom izričaju govorila je povjesničarka umjetnosti Venija Bobnjarić – Vučković.

Nazočnima se obratio i sam autor te se zahvalio Gradu Đurđevcu i Muzeju Garda Đurđevca na organiziranoj izložbi.

Kao glazbeni gosti nastupili su na gitari učenici umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice Klara Fucak, Noa Papić Bogadi i Dora Fucak uz mentorstvo prof. Matije Kučića.

Do sada je izlagao na 32 samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu te na preko 100 grupnih izložba. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU u Zagrebu),  Likovnog udruženja Varaždin (LUV), Likovnog društva Ludbreg, te novomarofskog LUNOMA. Dobitnik je više stručnih i društvenih priznanja.

Izložba Zlatka Kapuste može se razgledati u prostoru Muzeja Grada Đurđevca od 24. veljače do 19. ožujka 2023.