Obilježena dva i pol desetljeća od otvorenja galerijskog prostora u potkrovlju Starog Grada Đurđevca

Obilježena dva i pol desetljeća od otvorenja galerijskog prostora u potkrovlju Starog Grada Đurđevca

Muzej Grada Đurđevca u petak, 16.12. 2022,  obilježio je dva i pol desetljeća od otvorenja galerijskog prostora u potkrovlju Starog Grada Đurđevca, zahvaljujući  Ivanu Lackoviću Croati, umjetniku, sakupljaču čija donacija je označila  prekretnicu u kulturnom i turističkom segmentu života Grada Đurđevca, ali i  cijele Koprivničko- križevačke županije.

Za tu priliku priređen je novi izmijenjeni stalni postav u domicilnom prostoru donacije u potkrovlju utvrde Stari grad i prvom katu čiji odabir je napravila Edita Janković Hapavel, viša kustosica, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca. Nakon uvodnog obraćanja i pozdrava u ime gradonačelnika Grada Đurđevca Hrvoja Jančija,  u uvodnom dijelu istaknula je značaj i vrijednost Donacije koja je od vremena njezina formiranja  Đurđevac smjestila na važnu kulturno-turističku kartu i učinila ga prepoznatljivom i važnim središtem, kasnije nadograđenim s ostalim  kulturnim sadržajima. Donacija zbog svoje heterogenosti omogućuje različite iskorake, odnosno različite izložbe od tematskih do onih posvećenih pojedinim autorima. Pojedina djela prezentiraju se posudbom i u sklopu pojedinih izložbenih projekata u raznim muzejsko-galerijskim institucijama ili se pripremaju gostujuće izložbe iz Donacije u domaćim ili inozemnim muzejima i galerijama.

Postav obuhvaća, osim izbora djela domaćih autora i izbor djela inozemnih autora čija djela su također u prostoru donacije.   Uz ovu prigodu također se dio izložbe nalazi u donjim izložbenim salonima prvog kata muzeja. O formiranju Donacije, uređenju prostora, te crticama vezanim uz poznanstvo govorio je Zdravko Šabarić, ravnatelj tadašnjeg Centra za kulturu. Književnica Božica Jelušić, voditeljica tadašnje galerije u svom obraćanju naglasila je Lackovićevu intelektualnu crtu i strast sakupljanja.

U prigodnom dijelu programa koncertom U spomen na Lackovića,  nastupili su učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, a recitacijom svoje pjesme posvećenu Lackoviću Croati, pjesnik Ivan Picer iz Sigeca.