Muzej Grada Đurđevca obilježava 18. godišnjicu smrti Ivana Lackovića Croate

Muzej Grada Đurđevca obilježava 18. godišnjicu smrti Ivana Lackovića Croate

Muzej Grada Đurđevca obilježava 18. godišnjicu smrti Ivana Lackovića Croate (1. siječnja 1932. – 29. kolovoza 2004.), jednog od najvećih, a svakako i najznačajnijih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva te aktivnog sudionika likovnih zbivanja u drugoj polovici XX. Stoljeća.

Ivan Lacković Croata, znatan broj umjetnina, najvećim dijelom likovnih djela domaćih i stranih autora, nesebično je donirao gradu Đurđevcu, mjestu koje je prepoznao kao najprikladniju riznicu za čuvanje svog vrijednog umjetničkog blaga.

Lacković je tijekom života sakupio uistinu pozamašan broj umjetnina i uporabnih predmeta iz ukupno 32 države svijeta, od čega je više od dvije tisuće donirao Muzeju Grada Đurđevca. Valja istaknuti i kako se Lacković iznimno zalagao da se dio njegove prikupljene zbirke bude u njegovom rodnom zavičaju. Utvrda Stari grad, odnosno njezino potkrovlje pokazalo se kao dobar odabir samim svojim statusom i značenjem koje uz sebe veže u povijesti. 

Od 1997. kada je stalni postav otvoren za javnost pa do danas, Muzej Grada Đurđevca prezentira Donaciju javnosti kroz razne izložbene projekte, ali se i ustupa kao posudba. Da nabrojimo samo neke izložbe: Rembrandt, Istočni prostor, Struktura i red, Krsto Hegedušić, Tekstilno rukotvorstvo –  moslavačke i posavske pregače, Portreti iz Donacije ILC, Popularna grafika, Kinesko slikarstvo i dr. Tisuće posjetitelja iz domovine i inozemstva posjetilo je utvrdu i donaciju o čemu svjedoče i brojni utisci iz Knjige dojmova.  O Donaciji i stalnom postavu je snimljeno i nekoliko dokumentarnih edukativnih filmova kojima je cilj približiti izložena djela široj publici i ukazati na vrijednost Donacije i bogatstvo koje se nalazi u Đurđevcu. Kroz godine se provodi i kontinuirana briga o zaštiti skulptura, tekstilnog rukotvorstva i likovnih djela kroz konzervatorsko-restauratorske radove kojima se produžuje vijek umjetničkih djela kako bi se sačuvale za generacije koje dolaze.

Donacija je označila veliku prekretnicu u kulturno-turističkom segmentu i postala temelj osnivanja muzeja koji je svoju prepoznatljivost i imidž nastavio graditi na inozemnim projektima (Pablo Picasso, Marc Chagall, Salvador Dali, Leonardo da Vinci, Hundertwasser i Hasegawa).

Muzej Grada Đurđevca 2022. godine obilježava i dvije velike i značajne obljetnice – 25 godina Donacije Ivana Lackovića Croate  i 90. godišnjicu rođenja samog slikara, Ivana Lackovića Croate.

U tjednu od 29. kolovoza 2022. do 4. rujna u Muzeju Grada Đurđevca posjetitelji će moći razgledati izabrane fotografije Ivana Lackovića Croate iz arhive muzeja, Donaciju ILC doživjeti u obliku proširene stvarnosti putem multimedijskog audio vodiča, a u  muzejskoj suvenirnici mogu se kupiti suveniri inspirirani djelima iz donacije ILC, poput: šalica, plakata i unikatnog nakita (lančići, privjesci) te majice s raznim motivima Lackovićevih slika.

U srijedu, 31. kolovoza održat će se radionica u spomen Ivana Lackovića Croate za najmlađe u 10 sati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA