Održana radionica Slikanje cvjetnih motiva s tradicijskih pregača iz Donacije ILC u Muzeju Grada Đurđevca

Održana radionica Slikanje cvjetnih motiva s tradicijskih pregača iz Donacije ILC u Muzeju Grada Đurđevca

U Muzeju Grada Đurđevca održana je četvrta ljetna družionica pod nazivom Slikanje cvjetnih motiva s tradicijskih pregača. Djeca su na ovoj kreativnoj radionici imali priliku naučiti nešto više o dijelu pučke materijalne kulture – pregačama, a radionicu je vodila ravnateljica, viša kustosica muzeja Edita Janković Hapavel. Bila je to ponovno prilika zaviriti u ljepotu  umijeća tkanja i vezenja žena koje su ih izradile, a neke od njih stare su i stotinjak godina.

Na radionici se razgovaralo o razdoblju u kojem su se pregače tkale, vezle i nosile u svakodnevnom životu, o motivima koji prevladavaju na pregačama, bojama ornamenata kao i o tehnikama tkanja i vezenja. Izložene pregače s područja Moslavine, hrvatske Posavine, Pokuplja i Banovine su iz Donacije Ivana Lackovića Croate te se ističu ljepotom i likovnim skladom cvjetne ornamentike. Očarani unikatnim cvjetnim motivima izloženih pregača djeca su na papir pastelnim bojama prenijeli svoj doživljaj i najupečatljivije motive cvijeća poput ruža, jaglaca, ljubičica, potočnica.

Radionicom se ponovno podsjetilo na humanu gestu Donacije Ivana Lackovića Croate Muzeju Grada Đurđevca.

Sljedeća ljetna družionica pod nazivom Leptiri održat će se 3. kolovoza u 10 sati te pozivamo svu zainteresiranu djecu da se pridruže radionici.