Obilježena 50. obljetnica likovnog stvaralaštva Željka Seleša: otvorena izložba Zeleno i plavo

Obilježena 50. obljetnica likovnog stvaralaštva Željka Seleša: otvorena izložba Zeleno i plavo

U Muzeju Grada Đurđevca u sklopu programa Picokijade otvorenjem izložbe Zeleno i plavo obilježena je 50. obljetnica likovnog stvaralaštva slikara Željka Seleša.

Željko Seleš rođen je u Đurđevcu 20. kolovoza 1954. godine. Prve slikarske radove tehnikom ulja na staklu izradio je u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana u Đurđevcu pod nadzorom likovnog pedagoga Ante Perokovića, a slikarstvom se počinje baviti od 1969. godine. Prvu samostalnu izložbu priredio je još kao gimnazijalac 1972. godine, nakon čega se slikarstvom počinje baviti profesionalno. 1973. godine upisao je Likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji, a dvije godine kasnije upisuje dizajn odjeće na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. U početku njegovog slikarstva vidljiv je i snažan utjecaj Hlebinske škole, no kasnije se kao profesionalni slikar oslobodio neposrednih utjecaja te se sada ističe individualnim karakteristikama koje ga svrstavaju među najbolje slikare “naivnog kruga Podravine”. Pripadnik je takozvanog poetskog realizma, a do sada je održao više od 36 samostalnih izložbi te više od 700 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Uz uvodni osvrt ravnateljice Muzeja Grada Đurđevca Edite Janković Hapavel, publici se obratio i Željko Seleš koji je okupljenoj publici ukratko opisao svoj životni put, rad i stvaralaštvo. Izložbu je otvorio gradonačelnik Hrvoje Janči, a u glazbenom dijelu programa nastupile su Đurđevčice.

Izložba Željka Seleša može se razgledati u prostoru Muzeja Grada Đurđevca do 1. rujna 2022.