13. svibnja - 12. lipnja 2022.

Marijan Jakubin – Od „Mistike življenja“ do „Redefinicije postojanja“ uz 50. obljetnicu likovnog stvaralaštva i 75. obljetnicu života

U prostoru Muzeja Grada Đurđevca otvara se još jedna zanimljiva izložba, a radi se o izložbi Marijana Jakubina Od „Mistike življenja“ do „Redefinicije postojanja“.

50. obljetnicu likovnog stvaralaštva i 75. godišnjicu života obilježiti će u svom rodnom kraju u Muzeju grada Đurđevca, izložbom pod nazivom Od „Mistike življenja“ do „Redefinicije postojanja“. Izložba je prikaz likovnog stvaralaštva prof. Marijana Jakubina u zadnjih 25 godina tj. izborom djela koja nisu bila izlagana u Đurđevcu uz 25. godišnjicu, a koja su bila prezentirana na žiriranim skupnim i samostalnim izložbama u renomiranim galerijama Hrvatske.   

Rođen je u Zagrebu 31. kolovoza 1946. godine. Od rođenja do 1962. godine živi u Novom Virju, Medvedički, a poslije toga u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Virju, a 1967. godine Školu primijenjene umjetnosti, Grafički odjel u Zagrebu. Godine 1969. diplomirao je na studiju likovne umjetnosti Pedagoške akademije u Zagrebu, a 1979. na studiju povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1971. do odlaska u mirovinu 2016. godine, radio je kao profesor na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu i svim njezinim budućim transformacijama sve do Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2006. do odlaska u mirovinu 2016. godine predstojnik je Katedre umjetničkog područja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz bogatu akademsku biografiju, u svojoj umjetničkoj djelatnosti bavi se slikarstvom, grafikom, kiparstvom i primijenjenom umjetnošću. Svoja djela izlagao je na 33 samostalne i oko 100 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. U području sakralnog slikarstva naslikao je 35 oltarnih fresaka i ulja velikog formata preko 350 vitraja i oko 30 djela manjeg formata u crkvama diljem Hrvatske i BiH.

Godine 2013. donirao je svom rodnom mjestu Novom Virju 80 likovnih djela koja su smještena u stalnom postavu Galerije „Marijan Jakubin“ u Novom Virju (Medvedički i Drenovici) koju su uredili Općina Novo Virje i Osnovna škola Molve.

Izložba u Muzeju Grada Đurđevca obuhvaća 70-tak odabranih djela iz ciklusa „Mistika življenja“, „Život Izdanka“ i najnovijeg ciklusa „Redefinicije postojanja“,  “Put vjere” te odabrane reprodukcije i idejna rješenja vitraja i oltarnih slika, uz uključivanje značajnih samostalnih  djela izvan imenovanih ciklusa.

Izložba je podržana od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Đurđevca, a možete ju razgledati u prostoru Muzeja Grada Đurđevca od 13. svibnja do 12. lipnja 2022.

Povratak na izložbe