Ministarstvo kulture i medija Muzeju grada Đurđevca prihvatilo je pet programa temeljem natječaja javne potrebe u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu

Ministarstvo kulture i medija Muzeju grada Đurđevca prihvatilo je pet programa temeljem natječaja javne potrebe u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu

Muzejsko osoblje Muzeja Grada Đurđevca uz sve svoje izložbene aktivnosti u 2022. godini, brojne dolaske grupa, podosta vremena posvetit će istraživačkom radu u muzeju i terenskom istraživanju, a sve zahvaljujući prijavljenim programima temeljem natječaja Ministrstva kulture i medija Republike Hrvatske – javne potrebe u kulturi Repulike Hrvatske za 2022. godinu.

Pet pripremljenih i obrazloženih programa iz raznih programskih područja prihvaćeno je od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u iznosu 55.000,00 kuna.

Uz odobrene programe informatizacije, odnosno nabavu računalne opreme, dio sredstava odvojit će se i za nabavu polica za odlaganje umjetnina.

Ono što će iziskivati najveći dio rada muzejskog osoblja odnosit će se na odobreni program Ivan Lacković Croata iz drugog kuta (radni naslov), u kojem bi filmskim zapisom dokumentarnog tipa,  skrenuli pozornost na humanu gestu donacije jednog od najeminentnijih umjetnika naivnog likovnog izraza 2. polovice 20. stoljeća. Osnovni je cilj korisnicima približiti hrvatsku umjetnost 20.st kroz donirana djela. Izrada scenarija, snimanje sugovornika na raznim lokacijama, snimanje umjetničkih djela, doklumentarnih materijala itd., samo su dio onog što se planira obuhvatiti ovim dokumentarnim prikazom.

Isto tako, slijedeći odobreni program odnosi se na izdavanje publikacije Pregled kroz zbirke Donacije ILC (radni naslov) uz 90 obljetnicu rođenja i 25 obljetnicu Donacije Ivana Lackovića Croate.

Cilj je ovim katalogom kroz pojedine zbirke ukazati na vrijednost Donacije, te skrenuti pozornost na Ivana Lackovića Croatu kao kolekcionara i prikazati sadržajnost zbirki od likovne do etnografske, s osvrtom na donaciju.

Do finalne realizacije uobličene u katalog prethodit će opsežan rad, a to je, uz ostalo, izbor djela,fotografiranje, obrada i priprema tekstova.

Dio koji se također odnosi na muzejsko-galerijsku djelatnost, je izložba umirovljenog sveučilišnog profesora Marijana Jakubina, rodom nedaleko Đurđevca. Profesor Marijan Jakubin autor je mnogih projekata, stručnih pedagoških publikacija, izložbi, radio i televizijskih emisija. U svojoj umjetničkoj djelatnosti bavio se slikarstvom, grafikom, kiparstvom i primjenjenom umjetnošću, što govori o njegovoj spomenutoj svestranosti, uz brojne sakralne cikluse na vitrajima, oltarne freske i ulja.

Sve navedene programe odobrene od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske podržati će i Grad Đurđevac koji je kontinuirana potpora kako za inozemne, tako i za domaće umjetnike, te ostale aktivnosti muzeja koje su ga učinili prepoznatljivim i važnim kulturnim segmentom u kulturnom turizmu kontinentalne Hrvatske. (EJH)