14. travnja - 30. listopada 2022.

Posjetite izložbu Hundertwassera i Hasegawe „Orijent i Okcident” u Muzeju Grada Đurđevca

Nakon uspješnih inozemnih izložbi Pabla Picassa, Marca Chagalla, Salvadora Dalija i Leonarda da Vincija koje su rezultirale velikim brojem posjetitelja, organiziranih grupnih i pojedinačnih, Muzej Grada Đurđevca nastavlja s velikim izložbenim projektima. Nastavkom suradnje s Galerijom Böttingerhaus te kolekcionarom Richardom H. Mayerom, u Muzeju Grada Đurđevca 14. travnja 2022. otvorena je izložba Friedensreicha Hundertwassera i Shoichija Hasegawe, naziva „Orijent i Okcident”. Izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2022. godine, a  pod pokroviteljstvom sponzora : Hrvatske šume d.o.o i INA -Industrija nafte d.d.

Izložba „Orijent & Okcident“ prikazuje izbor iz grafičkih radova slavnog austrijskog slikara Friedensreicha Hundertwassera i suvremenog  japanskog apstraktnog slikara i grafičara Shoichia Hasegawe. Izložbom je prikazano kako su međusobno djelovala oba umjetnika i kako je taj utjecaj bio vidljiv u njihovoj umjetnosti. Gotovo u isto vrijeme, početkom 1960-ih godina, odlučili su otkrivati, učiti i primjenjivati nove tehnike izvan domovine. Austrijski umjetnik otišao je na istok, dok je japanski slikar napustio svoju zemlju i otišao na zapad. Izložba litografija, serigrafija, drvoreza, akvarela i mješovitih tehnika poseban je izbor iz razdoblja stvaralaštva oba umjetnika na kojima posjetitelji mogu vidjeti utjecaje stranih kultura.

Svojim aktivnostima i ponudom novih i zanimljivih sadržaja, Muzej Grada Đurđevca konstantno radi na obogaćivanju kulturno turističke ponude grada Đurđevca i okolice.

Prepoznatljivosti sadržaja i kulturne ponude doprinijela je i podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja Muzeju Grada Đurđevca izdavši preporuku osnovnim i srednjim školama za posjet izložbi „Orijent&Okcident”.

Uz izložbu „Orijent & Okcident“, Interpretacijskog centra Legende o Picokima i aktualne izložbe Fotografske impresije, Foto- kino kluba „Picok” posjetitelji mogu razgledati i ukrase u veži utvrde Stari grad koje su izradili učenici OŠ Đurđevac, pod mentorstvom nastavnika likovne kulture Zorana Vidakovića te luk, postavljen ispred utvrde, inspiriran umjetničkim radom Hundertwasera, a koji su izradili studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, nastavljajući tako  suradnju s Muzejom Grada Đurđevca.

Pozivamo vas da posjetite bogat sadržaj u prostoru Muzeja Grada Đurđevca!

Generalni pokrovitelj: https://www.ina.hr/

Povratak na izložbe