16. travnja - 16. travnja 2024.

Svečano otvorena internacionalna izložba „Orijent i Okcident” svjetski poznatih umjetnika Hundertwassera i Hasegawe iz privatne zbirke Richarda H. Mayera.

U Muzeju Grada Đurđevca svečano je otvorena internacionalna izložba „Orijent i Okcident” svjetski poznatih umjetnika Hundertwassera i Hasegawe iz privatne zbirke Richarda H. Mayera, pod pokroviteljstvom sponzora : Hrvatske šume d.o.o i INA -Industrija nafte d.d.

Riječ je o izložbi s litografijama, serigrafijama, drvorezima, akvarelima i mješovitim tehnikama poseban je izbor iz razdoblja stvaralaštva oba umjetnika na kojima posjetitelji mogu vidjeti znakove stranih kultura, a izloženim radovima bit će prikazano kako su međusobno djelovali oba umjetnika 20. stoljeća i kako je taj utjecaj bio vidljiv u njihovoj umjetnosti.

Prisutnima se obratila ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel, a o samoj izložbi govorio je profesor Krunoslav Kamenov. Svoj kratki osvrt o životu cijenjenih umjetnika dala je đurđevačka književnica Božica Jelušić.

Otvorenju je prisustvovao i dekan Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreb, prof. Tomislav Buntak koji je zahvalio muzeju i Gradu Đurđevcu na suradnji, a čiji studenti su izradili luk, postavljen ispred utvrde, inspiriran umjetničkim radom Hundertwasera.

Izložbu je službeno proglasio otvorenom gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, spomenuvši kako je Đurđevac postao kulturno središte Podravine organizirajući petu po redu internacionalnu izložba, postavljenu u Muzeju Grada Đurđevca.

Inspirirani izložbom, ukrase u veži utvrde izradili su učenici OŠ Đurđevac, pod mentorstvom nastavnika likovne kulture Zorana Vidakovića, a za glazbeni dio večeri pobrinuo se Zagrebački kvartet, koji je nastupio pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

Izložba ostaje otvorena za sve posjetitelje do 30. listopada 2022. godine.

Povratak na izložbe