Obljetnička godina u Muzeju Grada Đurđevca

Obljetnička godina u Muzeju Grada Đurđevca

Muzej Grada Đurđevca 2022. godine obilježava dvije velike i značajne obljetnice – 25 godina Donacije Ivana Lackovića Croate  i 90. godišnjicu rođenja samog slikara, Ivana Lackovića Croate.

Ivan Lacković Croata, jedan od najvećih, a svakako i najznačajnijih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva, rođen je 1.1.1932. godine u podravskom selu Batinske blizu Kalinovca, nedaleko Đurđevca. Školu je završio u Kalinovcu, a po preseljenju u Zagreb zapošljava se prvo kao poštar i tamo ostaje do svoje smrti 2004. godine. Lacković je tijekom života sakupio velik broj umjetnina i uporabnih predmeta od čega je više od dvije tisuće donirao Muzeju Grada Đurđevca. Donirani dio najvećim dijelom čini likovna zbirka umjetničkih djela, slika, crteža, grafika i skulptura, plakata, a manji dio odnosi se na vrlo vrijednu zbirku tekstilnog rukotvorstva s područja Moslavine i Posavine, od kojih se osobito izdvajaju tradicijske pregače. U Donaciji su zastupljeni i autori iz drugih zemalja (Armenija, Bosna i Hercegovina, Češka, Francuska, Gruzija, Indonezija,  Italija, Jugoslavija, Kina, Madžarska, Makedonija, Malezija, Nizozemska, Njemačka, Rusija, Slovačka, Slovenija, Švicarska, Ukrajina, Velika Britanija, itd), također prezentirani kroz izložbe. Zanimljivo je spomenuti da je u donaciji zastupljeno 252 autora inozemna autora.

Vrijednost donacije prepoznata je osobito u nastavnom procesu kroz brojne organizirane radionice školske djece u suradnji s obrazovnim institucijama.

Valja istaknuti  kako se Lacković iznimno zalagao da se dio njegove prikupljene zbirke bude u njegovom rodnom zavičaju, a utvrda Stari grad i njeno potkrovlje pokazalo se kao dobar odabir.

O donaciji i smislu darivanja najbolje svjedoče njegove riječi:

Čovjek se sam ne može radovati. Ako svoju radost ne možeš s nekim podijeliti, onda to prava radost nije. A čemu skupljati to blago zemaljsko, jer je to sve materija. Ono što je stvoreno kažu da je to umjetnost, ali nikada do dana današnjeg  nitko nije protumačio što je umjetnost.

Putovao sam svijetom, skupljao sve te krpice i postalo ih je previše, morao sam ih nekom pokloniti…» (Ivan Lacković Croata)

Od 6. prosinca 1997. godine kada je stalni postav otvoren za javnost pa do danas, Muzej Grada Đurđevca prezentira Donaciju javnosti kroz razne izložbene projekte, ali se i ustupa kao posudba prilikom raznih izložbi unutar drugih muzejsko-galerijskih institucija.

Neke od održanih izložbi su: Rembrandt, Istočni prostor, Struktura i red, Krsto Hegedušić, Tekstilno rukotvorstvo –  moslavačke i posavske pregače, Portreti iz Donacije ILC, Popularna grafika, Kinesko slikarstvo, Šareni svijet, Sakupljačke strasti, Metamorfoze i iskoraci, Inozemna djela iz donacije i dr. Izložbe iz Donacije gostovale su i nekoliko gradova u Hrvatskoj, ali i izvan nje – Zagreb, Bjelovar, Kutina, Koprivnica i Lendava (SLO), samo su neki od gradova.

Tisuće posjetitelja od organiziranih skupina školske populacije, umirovljenika, do brojnih pojedinačnih posjeta iz svijeta kulture, politike obišlo je donaciju.

Muzej Grada Đurđevca želi svojim posjetiteljima pružiti novi način sagledavanja i interpretiranje cjelokupnog sadržaja, pa tako putem multimedijalnog audio vodiča (tableta) posjetitelji mogu dobiti uvid u sadržaj donacije, pročitati ponešto o samom Ivanu Lackoviću Croati, te pojedinim djelima, odnosno pravcima koji su prepoznatljivi kroz pojedina umjetnička djela u stalnom postavu.  Spomenuti sadržaji prezentirani su dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku, ali i pojedinosti prikazane kroz AR sadržaj, posjetiteljima nudi sasvim drugačiji doživljaj i upoznavanje utvrde i muzeja.

Smještaj Donacije Ivana Lackovića Croate u srednjovjekovni spomenik kulture Utvrdu Stari grad, učinio je Đurđevac jedinstvenim središtem umjetnosti u ovom dijelu Podravine. Zajedno sa novim sadržajima postao je prepoznatljivo kulturno i turističko središte primamljivo za brojne dolaske posjetitelja.

(tekst: Muzej grada Đurđevca , Edita Janković Hapavel, Tea Krnjak)

(foto: iz arhiva Muzeja Grada Đurđevca)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA