Izložba Hundertwassera i Hasegawe „Orijent i Okcident” u Muzeju Grada Đurđevca

Izložba Hundertwassera i Hasegawe „Orijent i Okcident” u Muzeju Grada Đurđevca

Nakon uspješnih inozemnih izložbi Pabla Picassa, Marca Chagalla, Salvadora Dalija i Leonarda da Vincija koje su rezultirale velikim brojem posjetitelja, organiziranih grupnih i pojedinačnih, Muzej Grada Đurđevca nastavlja s velikim izložbenim projektima. Nastavkom suradnje s Galerijom Böttingerhaus te kolekcionarom Richardom H. Mayerom, u Muzej Grada Đurđevca dolazi izložba Friedensreicha Hundertwassera i Shoichija Hasegawe, naziva „Orijent i Okcident”. Navedena izložba održat će se u razdoblju od 15. travnja do 30. listopada 2022. godine.

Izložba „Orijent & Okcident“ prikazuje izbor iz grafičkih radova austrijskog slikara Hundertwassera (1928.-2000.) i japanskog umjetnika Hasegawe (1929.-). Izloženim radovima bit će prikazano kako su međusobno djelovali oba umjetnika i kako je taj utjecaj bio vidljiv u njihovoj umjetnosti. Gotovo u isto vrijeme, početkom 1960-ih  godina, odlučili su otkrivati, učiti i primjenjivati nove tehnike izvan domovine.  Austrijski umjetnik otišao je na istok, dok je japanski slikar napustio svoju zemlju i otišao na zapad. Izložba litografija, serigrafija, drvoreza, akvarela i mješovitih tehnika poseban je izbor iz razdoblja stvaralaštva oba umjetnika na kojima posjetitelji mogu vidjeti utjecaje stranih kultura.

Friedensreich Hundertwasser, rođen 1928. godine u Beču, austrijski je slikar, grafičar i arhitekt. Sa samo pet godina počinje slikati i vrlo brzo primjećuju njegov neobični smisao za boje i oblike. Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Beču, a svoje uzore pronalazi u Schieleu, Klimtu i Kleeu. Odlazak u Pariz 1950. godine bio je presudan i snažno je utjecao na Hundertwasserov život i rad.  Postao je svjetski poznat kasnih 60-ih godina jer nakon boravka u Parizu slijede neprestane izložbe, predavanja i performanse. Odlazi i na brojne svjetske turneje te izlaže po muzejima na pet kontinenata.

Shoichi Hasegawa, rođen 1929. u Yazuu u Japanu, suvremeni je japanski apstraktni slikar i grafičar. 1961. seli u Pariz i u to vrijeme počinje izlagati svoje radove u inozemstvu. Njegovi akvareli, prozirni, ali gusti, pod utjecajem su lirske apstrakcije i umjetnika poput  Rothka i Kleea. Danas se Hasegawine slike i grafike nalaze u zbirkama Bibliothèque Nationale u Parizu, Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Victoria and Albert Museum u Londonu i Museum Fuji u Tokiju. Hasegawa živi i radi u Val-d’Oiseu u Francuskoj.

Svojim aktivnostima i ponudom novih i zanimljivih sadržaja, Muzej Grada Đurđevca konstantno radi na obogaćivanju kulturno turističke ponude grada Đurđevca i okolice. Prepoznatljivosti sadržaja i kulturne ponude doprinijela je i podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja Muzeju Grada Đurđevca što je rezultiralo suradnjom s brojnim obrazovnim institucijama, ali i turističkim agencijama, kao i likovnim natječajima proizašlih iz pojedinih izložbi.