Posjetu muzeju u sklopu Dana otvorenih vrata projekata u Đurđevcu

Posjetu muzeju u sklopu Dana otvorenih vrata projekata u Đurđevcu

U sklopu obilježavanja Dana otvorenih vrata projekata u Đurđevcu, organiziranih od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, svoje je mjesto našao i Muzej Grada Đurđevca. Naime, Interpretacijski centar Picokijade, stalni postav muzeja, jedan je od brojnih provedenih projekata u gradu Đurđevcu.

Interpretacijski centar Picokijade otvoren je u ožujku 2017. godine i načinio je svojevrsnu prekretnicu u djelovanju Muzeja Grada Đurđevca. Zahvaljujući njemu, broj posjetitelja je u samo 9 mjeseci narastao 100%, odnosno došao je s oko 3500 na 7000 posjetitelja. Kasnije je zahvaljujući inozemnim izložbenim projektima Picassa, Chagalla, Dalija i Leonarda, uz ostale muzejske domaće izložbe i sadržaje, taj broj samo nastavljao rasti te je došao u 2019. godini, prije pandemije, do visokih 17500 posjetitelja. Muzej je zahvaljujući sadržajima privukao iznimni medijski interes od radija, televizije i brojnih novinskih priloga, intervjua koji su isto tako doprinijeli zasluženoj prepoznatljivosti samog muzeja i grada Đurđevca kao atraktivne turističke destinacije uz ostale ponuđene sadržaje.  

Muzejska se ponuda neprestano mijenja, te uz stalni postav dolaze i brojne povremene izložbe putem kojih se muzej približava raznim skupinama posjetitelja, od onih najmlađih (poput izložbe Lego modela kluba Kockice) pa do stručnih dokumentarno-umjetničkih izložbi (poput izložbe o Božidaru Becku).

Muzej redovno posjećuju obrazovne institucije u gradu, ali i iz mnogih gradova, pa je tako i

u sklopu obilježavanja Dana otvorenih vrata projekata muzej posjetio jedan razred OŠ Đurđevac sa svojom učiteljicom kako bi čuo ponešto o samom Interpretacijskom centru Picokijade, ali i povijesti utvrde, geografskim karakteristikama grada i našoj poznatoj Legendi o Picokima.