U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba o Božidaru Becku

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba o Božidaru Becku

U petak, 22. listopada 2021., otvorena je dokumentarno-umjetnička izložba o Božidaru Becku.

Božidar Beck je rođen u Đurđevcu 1926. godine. Bio je istaknuti povjesničar umjetnosti i dugogodišnji direktor Galerija grada Zagreba. Posebno je važna njegova uloga u održavanju pet izložbi Novih tendencija (od 1961. do 1973.), u pokretanju niza izložbenih projekata u Galeriji suvremene umjetnosti, Male likovne biblioteke, mape grafika Naprijeda i brojnih drugih projekata.

Okupljene na izložbi pozdravila je ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel, istaknuvši zadovoljstvo što je ova izložba, sufinancirana od strane Ministarstva kulture i medija RH, realizirana u đurđevačkom muzeju, tim više što se radi o značajnom Đurđevčanu. Zahvalivši se na suradnji i ustupanju materijala za izložbu Beckovom sinu, gospodinu Radovanu Becku, te gospodinu Petru Smiljaniću, riječ je predala autoru izložbe, Marijanu Špoljaru.

Špoljar je pobliže pojasnio Beckov rad, trud i zalaganje koje je značajno za afirmaciju suvremene umjetnosti. Govoreći o ovoj dokumentarno-umjetničkoj izložbi, osvrnuo se na najznačajnije Beckove projekte koje su naposljetku i dovele do toga da je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti i galerijskoj i muzejskoj djelatnosti.

Izložbu o Božidaru Becku možete razgledati do 21. studenog 2021.