U Muzeju Grada Đurđevca otvorena je izložba Krste Hegedušića

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena je izložba Krste Hegedušića

U petak, 17. rujna 2021. u Muzeju Grada Đurđevca svečano je otvorena izložba U znaku Zemlje autora Krste Hegedušića. Ovu izložbu, muzej posvećuje Krsti Hegedušiću povodom 120 obljetnice rođenja.

Izložbu je u ime gradonačelnika Hrvoja Jančija i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića svečano otvorio potpredsjednik Gradskog vijeća Matija Bažulić.

Izložba je podržana od strane Grada Đurđevca i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel predstavila je samog autora i njegov opus.

-Krsto Hegedušić je bio mentor mnogim slikarima, a njegova radionica ostavila je trag među mnogim istaknutim umjetnicima. Ovu obljetnicu možemo također vezati i uz nadolazeću 90. obljetnicu Lackovićeva rođenja osobito i stoga što je sama veza Ivana Lackovića Croate i Krste Hegedušića doista bila intenzivna – spomenula je Edita Janković Hapavel.

Temu za svoj stručni rad odabrala je Mihaela Cik, kustosica izložbe. Valja podsjetiti da je prva izložba Krste Hegedušića u Muzeju Grada Đurđevca održana 1998. godine, kada je o autoru i tadašnjim doniranim radovima govorila i pisala predgovor kataloga ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel.

-Ovom izložbom se nikako ne namjerava ponuditi pogled na cjelokupni život i rad Krste Hegedušića, već pokušati djela iz Lackovićeve donacije smjestiti u okvir postojećih interpretacija Hegedušićevog umjetničkog djelovanja s ciljem daljnje valorizacije i očuvanja pojedinih djela – rekla je Mihaela Cik.

Izložba ostaje otvorena do 10. listopada 2021. te pozivamo sve zainteresirane da razgledaju izložbu u radno vrijeme Muzeja.