Održana prva ovogodišnja Ljetna družionica u Muzeju Grada Đurđevca

Održana prva ovogodišnja Ljetna družionica u Muzeju Grada Đurđevca

U Muzeju Grada Đurđevca održana je prva ljetna družionica i radionica. Tema ove radionice bila je Upoznajmo utvrdu Stari grad, kako ga zamišljamo u prošlosti i crtamo detalje viđene u utvrdi na papiru olovkom, drvenim bojicama ili pastelom.

Polaznici radionice bili su učenici osnovne škole, koje su sa znatiželjom poslušali priču o povijesti našeg grada; ljudima, starim obrtima, utvrdi Stari grad, tadašnjim prirodnim obilježjima poput pješčane pustinje i močvare te, dakako, o neizostavnoj Legendi o Picokima. Saznavši sve što ih zanima, uz pokoje pitanje o stvarima koje nisu dosad čuli, s pregršt novih znanja i informacija prionuli su na kreativni zadatak. Stari grad je tako nacrtan okružen močvarom. Pijetao, odnosno picok, leti iz topa i spašava naš grad od osmanskih trupa. Našla se tu i poculica, trifora, nadsvođen prozor te grb Sigismunda Ernuszta. Učenici su imali prilike i prolistati publikaciju „Upoznajmo utvrdu Stari grad”, a koju su po završetku radionice ponijeli svojim kućama.

Sljedeća po redu družionica održat će se u srijedu 14. srpnja s početkom u 10 sati, a na njoj ćemo slikati cvjetne motive s tradicijskih pregača.