Muzej Grada Đurđevca sudjeluje u međunarodnom izazovu „Museums at Night”

Muzej Grada Đurđevca sudjeluje u međunarodnom izazovu „Museums at Night”

Muzej Grada Đurđevca pridružuje se brojnim domaćim i inozemnim muzejima i galerijama, s posebnom zahvalom Galeriji Klovićevi dvori iz Zagreba koja je Muzej Grada Đurđevca nominirala za Museums at Night Challenge. Pokret je to koji je potekao od inicijative belgijskog znanstvenog centra Le Pass, vođen idejom isticanja važnosti i prepoznatljivosti muzeja, osobito kada su muzeji u vrijeme COVID-a radili u posebnim i otežanim uvjetima.

Vrijednost i doprinos muzejskih i galerijskih institucija osobito vrijednosti isticanja kulturne baštine, prilika je da i Muzej Grada Đurđevca istakne svoju važnost.

Smješten je u srednjovjekovnoj utvrdi Stari grad, uz koji je vezana Legenda o Picokima, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Legenda o Picokima, scenski je prikaz pobjede branitelja grada Đurđevca, koja se održava u sklopu manifestacije Picokijada, zadnji vikend u mjesecu lipnju. Legenda govori o tome kako su se branitelji grada obranili od nadmoćne osmanske vojske zahvaljujući lukavstvu starice i ideji da posljednjeg pjetlića branitelji ispale na osmansku vojsku koja je tako nadmudrena misleći da ima dovoljno hrane unutar zidina grada. Osmanska vojska odlazi u daljnje pohode prozvavši žitelje grada Picokima, nadimkom koji i danas s ponosom nose.

Fotografije prikazuju scenski prikaz Legende o Picokima i noćne vizure utvrde Stari grad.