Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2021.

Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2021.

Muzej Grada Đurđevca novim sadržajem pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, 18.5.2021. i Edukativno muzejskoj akciji – EMA 2021.

Muzej Grada Đurđevca i ove godine sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2021. godine. Tema ovogodišnjeg dana muzeja je „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”.

U isto vrijeme, na muzejskoj se sceni odvija i Edukativna muzejska akcija (EMA) kojoj je tema „Iz/Van/Red/No!”. To je 26. kulturna akcija Hrvatskog muzejskog društva koja traje od 18. travnja do 18. svibnja 2021.

Muzej Grada Đurđevca odlučio je ove dvije akcije spojiti u jednu izložbu koju će posjetitelji moći vidjeti unutar atrija utvrde Stari grad. Naime, s balkona prvog kata bit će izvješene slike  koprivničke  slikarice Nade Dombaj, iz ciklusa „Virusi – CD-19”.

Kompozicije velikih dimenzija, nastale pod utjecajem pandemije koronavirusa, osmišljene su za ambijentalne prostore koji dozvoljavaju kretanje izvan interijera. Na taj način predstavljaju neobavezni susret djela umjetnice i slučajnih prolaznika koji u trenutku dolaska u prostor atrija đurđevačke utvrde Stari grad bivaju obavezno zamijećeni. Umjetnost se tako neobavezno nametnula svojim sadržajem i krikom umjetnice da putem boja i linija dočara intenzitet zaraze koja je promijenila svijet.

Izložba „Virusi – CD-19” bit će izložena od 18. svibnja do 20. lipnja 2021. godine.

Posjetitelji će na Međunarodni dan muzeja, u utorak 18. svibnja, moći razgledati stalni postav muzeja, Interpretacijski centar Picokijade, izložbu Zdravka Šabarića povodom 50 godina stvaralaštva i kulturno-umjetničkog rada, te izložbu „Čudesne naprave” Leonarda da Vincija   od 8:00 do 19:00 sati, a ulaz na sve sadržaje je besplatan.