U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba Zdravka Šabarića

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba Zdravka Šabarića

U petak, 16.travnja 2021., u muzejsko galerijskim prostorima Muzeja Grada Đurđevca otvorena je izložba đurđevačkog slikara Zdravka Šabarića, upriličena povodom 50 godina slikarstva i kulturno-umjetničkog rada. Tom prilikom promovirana je i monografija slikara koja čini presjek njegova stvaralaštva, te izbor tekstova autora koji su kroz period njegova stvaralaštva pisali o njemu. Povodom ove izložbe također je tiskan i katalog u kojem se može vidjeti i većina izloženih slika.

Zdravko Šabarić dugogodišnji je kulturni i javni djelatnik Grada Đurđevca. Svoju životnu profesiju temeljio je na društveno humanističkim načelima što se osobito isticalo njegovim kulturnim djelovanjem u mjestu koje je nakon svog školovanja odabrao kao svoje prebivalište. U pola stoljeća utkan je rad i njegov doprinos  obogaćivanju kulturnog, turističkog i društvenog identiteta Grada Đurđevca i Podravine. Promotor je svog grada, županije sudjelujući u brojnim kulturnim događanjima u domovini i inozemstu. Sudjelovao je na više od 275 skupnih izložbi, te 42 samostalne u zemlji i svijetu.

Otvorenje izložbe, iako prilagođeno epidemiološkim mjerama, okupilo je slikareve prijatelje i štovatelje njegove umjetnosti. Okupljene je na početku pozdravila ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel, opisavši Šabarićev šarolik opus te kulturno-umjetnički rad posljednjih 50 godina. Potom se publici obratila novinarka Anđela Lenhard Antolin, prisjetivši se svog dugogodišnjeg prijateljstva s autorom te praćenja mladog umjetnika od davne 1971. godine kad je napisala prvi članak o njemu. Zdravko Šabarić se zatim zahvalio na podršci sponzorima i donatorima, Gradu Đurđevcu i Muzeju Grada Đurđevca, kao i svima ostalima koji su pomogli u izdavanju monografije te realizaciji ove izložbe. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, istaknuvši Šabarićev značaj i doprinos kulturnom životu Đurđevca.

Izložbu je moguće razgledati do 20. svibnja 2021. godine.