Obljetnica rođenja velikana Leonarda da Vincija

Obljetnica rođenja velikana Leonarda da Vincija

Leonardo da Vinci, autor skica drvenih naprava izloženih u Muzeju Grada Đurđevca, rođen je 15. travnja 1452. godine u Vinciju pored Firence, te ovime obilježavamo 569. obljetnicu njegova rođenja.

Leonardo je bio slikar, kipar, arhitekt, povjesničar umjetnosti, znanstvenik, pisac i izumitelj u jednoj osobi. Njegov rad djeluje suvremeno čak i nakon 500 godina. Leonardov genij uvijek je tražio nešto spektakularno i nezamislivo. Njegovi su izumi u to vrijeme bili toliko revolucionarni da su bivši materijali i metode izrade odgovarali samo nekoliko njih za primjenu.

Na izložbi „Čudesne naprave“ postavljenoj u Muzeju Grada Đurđevca prikazani su modeli koji su napravljeni na temelju Leonardovih skica, studija i crteža o tehničkim, letećim i ratnim strojevima, mostovima te vozilima.

Nekoliko zanimljivosti o ovom izvanrednom čovjeku renesanse:

  • Njegove su slike često identificirane otiskom prsta umjesto potpisa
  • Izvršio je obdukcije kako bi dobio više informacija o strukturi ljudskog tijela koje je kasnije koristio za svoje slike i znanstvena istraživanja.
  • Uz izvanredne rezultate postignute u područjima znanosti, umjetnosti, inženjerstva i optike, Leonardo je bio i talentirani glazbenik. Pratio je svoje pjevačke nastupe na lutnji. Smatra se da je i on skladao glazbu, iako njegove skladbe nisu sačuvane do vremena.
  • Prilikom dizajniranja i izmišljanja često je namjerno izostavljao važne elemente ili upute kako bi spriječio ostale da kopiraju njegove ideje.