Noć muzeja 2021 privukla veliki broj posjetitelja

Noć muzeja 2021 privukla veliki broj posjetitelja

Muzej Grada Đurđevca u Noći muzeja 2021  privukao je interes posjetitelja iznad očekivanja. Zasigurno je ponuđeni sadržaj pobudio interes brojne zainteresirane publike i iz mnogih susjednih gradova i okolnih mjesta.

Iako drugačija no prethodnih godina, ova Noć muzeja ostat će zapamćena po održavanju u izvanrednim okolnostima pandemije COVID 19, poštivajući sve epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

S tim razlogom ovogodišnja Noć muzeja nazvana je i Digitalna noć muzeja kada su većine muzeja ponudile svoje sadržaje putem digitalnih platformi.

I đurđevački se muzej priključio zadanoj temi zahvaljujući suradnji s Osnovnom školom Đurđevac i projektu pod nazivom Od crteža do stop animacije, a radi se o kratkim animiranim filmovima koji su nastali nakon likovno osmišljenih, izrezanih papirnatih likova s pokretnim udovima, te raznih drugih elemenata potrebnih za scengrafiju pozadine – pejzža, rekvizita i dr. Isti elementi koristili su se u procesu nastanka animiranih filmova koji su se projicirali u muzeju, ali i na digitalni način – putem internetskih stranica.

Ovaj sadržaj privukao je najviše najmlađu publiku, kao i sadržaj u potkrovlju utvrde Stari grad, izložba Leonarda da Vincija – Čudesne naprave, koji je ujedno bio magnet i za ostale posjetitelje. Neobične naprave, Leonardove misli i opisi strojeva pružili su u Noći muzeja mogućnost da uronimo u vrijeme renesanse, otkrića i preporoda u umjetnosti.

Uvijek atraktivan i primamljiv, tu je i Interpretacijski centar Picokijade koji je načinom interpretacije već  svojim otvorenjem 2017. godine pružao posjetiteljima audio i video sadržaj od kojih je najatraktivniji onaj s prikazom bitke i obrane Starog grada, te likova koji su sastavni dio Legende o Picokima – nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

„Temeljni  ciljevi  manifestacije Noć muzeja je poticanje i ukazivanje  javnosti na važnost utjecaja muzeja na razvoj zajednice, kao i utjecaja zajednice na formiranje muzejskih programa i njihovu održivost,  daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost,  a promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem, stvaranje nove publike i  održivi razvoj muzeja i zajednice“ (Hrvatsko muzejsko društvo)

Tekst: Edita Janković Hapavel