29. siječnja - 28. veljače 2021.

Noć muzeja 2021.

Kao i proteklih godina, Muzej Grada Đurđevca pridružuje se brojnim hrvatskim muzejima u obilježavanju manifestacije Noć muzeja, u petak, 29. siječnja 2021..

Uz znatno izmijenjene okolnosti, djelovanje muzeja tijekom cijele 2020. godine, bilo je usmjereno na aktivnosti, uz već ranije planirane, poput izložbenih domaćih i inozemnih projekata, izdavaštvo – tiskanje publikacija, zaštitu muzejske građe, te njihova obrada. Kako je život muzeja bio više usredotočen na digitalne platforme i prezentacije njegovih sadržaja putem društvenih mreža uslijed pandemije uzrokovane korona virusom, muzej je uz znatno smanjeni broj posjetitelja u samom muzeju, ostvario dio kontakata s publikom upravo tim putem.

Uz mnoge manifestacije, Noć muzeja u utvrdi Stari grad pruža uvijek poseban doživljaj uz druženje i neposredni kontakt s umjetninama.  Njenom obnovom i revitalizacijom, učinila je grad Đurđevac prepoznatljivim kulturnim punktom, a sadržaji su znatno privukli veliki broj posjetitelja.

I ove Noći muzeja pružit će se mogućnost tog neposrednog kontakta s izložbenim eksponatima, ali uz skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Za tu priliku izdvajamo:

Izložba Leonarda da Vincija Čudesne naprave – prikazuje zanimljive strojeve, rađene prema originalnim Leonardovim crtežima – npr. top, padobran, bubanj, tiskarska preša, most, kazališno hidrauličko dizalo i dr… Isto tako, na izložbi se mogu naći i zanimljivi Leonardovi citati, lenta vremena, te opis naprava.

Stalni postav Interpretacijski centar Picokijade – pruža uvid u povijest, etno i prirodnu baštinu s težištem na Legendi o Picokima koja se prikazuje kroz audio vizualne sadržaje.

Ipak,  Noć muzeja 2021. u Muzeju Grada Đurđevca biti će obilježena kao i u većini muzeja, sadržajem koji se nudi upravo putem digitalnih medija. U suradnji s Osnovnom školom Đurđevac nastao je projekt pod nazivom Od crteža do stop animacije. U prostorima muzeja bit će izloženi 2D likovi i ostali elementi potrebni za scenografiju u procesu nastanka animiranih stop filmova koji će se moći razgledati u prostorima muzeja, ali i na internet stranici muzeja.

Stop animacija je oblik animacije u kojoj se objekti animacije pomiču od strane animatora u malim pomacima. Svaki taj pomak se posebno fotografira te se nakon toga napravi novi pomak. Svaka slika bilježi pojedine promjene u pokretu. Nakon željenog broja fotografija ili odrađene scene, sve te fotografije se spajaju u jedan niz i puštaju u obliku videa. Svi ti pomaci stvaraju osjećaj kontinuiranog pokreta iako su zapravo svaki fotografija za sebe. Javno prikazivanje gotovih filmova prilika je da učenici međusobno podijele ono što su naučili i pokažu drugim učenicima, ali i roditeljima do kojih su spoznaja došli. Važno je naglasiti da je upravo ovaj projekt većim dijelom nastajao u vrijeme pandemije korona virusa, u 2020.godini i kao takav upravo je našao mjesto u ovogodišnjoj temi Noći muzeja.

Posjetiteljima koji će obići muzej pružen je sveobuhvatni doživljaj, a onima koji to neće moći, putem interneta.

Povratak na izložbe