Publikacija „Upoznajmo utvrdu Stari grad”

Publikacija „Upoznajmo utvrdu Stari grad”

Muzej Grada Đurđevca kraj godine 2020., nakon višemjesečnog rada, okrunio je izdavanjem edukativne publikacije temeljem odobrenog projekta Upoznajmo utvrdu Stari grad sufinanciranog od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Đurđevca

 

Prema riječima ravnateljice muzeja, ujedno i autorice teksta, Edite Janković Hapavel, muzejske djelatnice radile su na osmišljavanju publikacije želeći da, sukladno odobrenim sredstvima, ona  čitateljima bude zanimljiva, edukativna, ali istovremeno i sažeta, gdje se isprepliću tekstualni sadržaji upotpunjeni fotografijama. Izdvojene su cjeline koje prezentiraju povijest utvrde i njezino značenje s izdvojenim arhitektonskim detaljima. Zanimljivo je da sve to prati i arhitektonski pojmovnik koji je izradila kustosica Tea Krnjak Buković, što će čitatelju dati istovremeno i opis, odnosno značenje pojedinog detalja na utvrdi.

Po prvi puta napravljena je 3D vizualizacija utvrde, a čiji je autor, inače dizajner publikacije, Zoran Tokić, konzervator i restaurator, slikar.

Pojedini podaci su po prvi puta publicirani u ovakvom tipu publikacije kao npr. oni koji se odnose na vrijeme osmanskih osvajanja, broj vojnika, naoružanje, stanje utvrde i tako dalje, a čiji su izvor su najvećim dijelom Konzervatorske studije iz 1985. godine .

Ono što će sigurno skrenuti pozornost listajući publikaciju, su fotografije koje svjedoče o vremenu koje je ostavilo trag stoljeća unatrag, te usporedba s njenim današnjim izgledom.

Obuhvaćeni su i današnji sadržaji u muzeju – galerijski, te Interpretacijski centar Picokijade s izdvojenim opisima pojedinih tema – ženske i muške nošnje, oglavlja, te nezaobilaznom Legendom o Picokima – nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Fotografski materijali prikupljeni su iz raznih izvora – Ministarstva kulture i medija – fototeke kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, muzeja, te pojedinaca koji su ustupili fotografije – Goran Bekina, Željko Car, Boris Cvjetanović, Viktorija Gašparić, Đuro Grčić, Edita Janković Hapavel, Milan Pezelj, Tomislav Raptavi.

 

U dio projekta bila je uključena je i OŠ Đurđevac, nastavnik likovne kulture Zoran Vidaković, te učenici koji su temeljem naučenog o utvrdi, te fotografija, sami oslikali pojedine detalje. Izbor njih, također je reproduciran.

 

Izdana publikacija vrijedan je doprinos povijesnom, kulturološkom i turističkom sagledavanju značenja utvrde Stari grad, kao i promocija samog Grada Đurđevca. Ona je istovremeno svjedoči o brizi i zalaganju lokalne zajednice, prvenstveno Grada, kako se njezin život može nastaviti dalje uz adekvatne sadržaje i inovativnosti u njezinoj prezentaciji, zaključila je Edita Janković Hapavel.