Izložba božićnih jaslica “Božiću ususret 2020.”

Izložba božićnih jaslica “Božiću ususret 2020.”

U Muzeju Grada Đurđevca 12. prosinca 2020. postavljena je šesta izložba božićnih jaslica “BOŽIĆU USUSRET 2020.” koja će biti dostupna za razgledavanje od 13. prosinca 2020. do 6. siječnja 2021. u radno vrijeme muzeja.

Na izložbi sudjeluju ustanove, škole, udruge i kreativni pojedinci njih 25 iz 4 županije koji su izložili 27 ručno rađenih jaslica od različitih materijala i različitih umjetničkih dosega. Jaslice su izrađene od različitih materijala ili kombinacija različitih materijala. Od prirodnih poput komušine -luščinja, mahovine, češera, kore drveta , pijeska, pa do jaslica ukrašenih prirodnim biljkama poput čuvarkuće, zečjaka, sivkaste gladice i vlasulje bradice. Tu su i jaslice od keramike, drva, gline, tijesta, papira, jute, vate, zatim rađene pirografijom, čunčanom čipkom, kukičanjem… Od vrbove šibe u duhu pletarske i košaraške đurđevačke tradicije, tradicijske starinske hiže iz okolice Dubrave, preko 100 godina starih figura u pijesku iz Đurđevačkih pjesaka-Hrvatske sahare, figura obučenih u narodnu podravsku nošnju i još dosta toga. Sve u svemu pravo bogatstvo kreativnosti, kulturne i tradicijske baštine čime se doprinosi promociji nematerijalnog kulturnog dobra upisane u listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Organizatori izložbe su udruga “Peski-Art Đurđevac”, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca, a izložba organizirana uz pomoć i podršku Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.

Muzej radi za posjetitelje uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, a izložbu možete pogledati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, subotom od 10 do 16 sati, a nedjeljom od 10 do 14 sati.

 

Tekst: Udruga Peski-Art Đurđevac

Foto: Muzej Grada Đurđevca