Muzej grada Đurđevca pred vratima još jednog novog projekta – edukativnog vodiča “Odškrinimo vrata utvrde Stari grad “

Muzej grada Đurđevca pred vratima još jednog novog projekta – edukativnog vodiča “Odškrinimo vrata utvrde Stari grad “

Muzej Grada Đurđevca u pripremi je još jednog projekta podržanog uz sufinanciranje Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Đurđevca.

Nakon niza aktivnosti i prezentacije Muzeja Grada Đurđevca na svim razinama, a time i samog grada Đurđevca, muzej je u završnoj fazi realizacije pisane publikacije koja će objediniti zanimljivosti o utvrdi i arhitektonske detalje različitih stilskih razdoblja. Možemo reći da se radi o svojevrsnom edukativnom vodiču kroz utvrdu i šetnju njezinim sadržajima. Cilj nam je da vrijednosti naše baštine približimo svim dobnim skupinama, osobito najmlađima kod kojih se usađuje svijest o vrijednosti i njegovanju kulturnog nasljeđa svog grada, zavičaja i šire.

Upravo iz tog razloga u aktivnost unutar projekta uključili su se i viši razredi Osnovne škole Đurđevac koji su imali zadatak na temelju upoznavanja arhitektonskih detalja na utvrdi, te predočenim im fotografijama, naslikati ih.

Tako ćemo moći vidjeti naslikanu vanjštinu utvrde, branič kulu, atrij, vežu, unutrašnjost muzeja s galerijskim prostorom te zanimljivim viđenjem Interpretacijskog centra Picokijade. Ono što će zasigurno zaustaviti stranicu u publikaciji, najznačajniji su arhitektonski detalji na utvrdi s ispreplitanjem gotičko-renesansnog stila – trifora i grb jednog od vlasnika utvrde, Sigismunda Ernuszta, čija se kopija nalazi na zidu s unutarnje strane dvorišnog pročelja 1.kata utvrde. Upravo originalni Ernusztov grb nalazi se u vlasništvu Povijesnog muzeja u Zagrebu, a trenutno je izložen u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu na izložbi ARS ET VIRTUS: Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine. Tamo je, zabilježen fotozapisom đurđevačkih muzealki, otkrio svu svoju ljepotu i raskoš materijala od kojeg je isklesan do pomno obrađenih motiva – biskupske mitre, vijenca od plodova voća koji ga okružuju.

Dio učeničkih radova upravo će se naći u publikaciji namijenjenoj svima koja je rezultat već dobro poznate suradnje osnovne škole i muzeja.

Upravo ovom metodom cilj je motivirati učenike za pozitivan odnos prema društveno kulturnim vrijednostima, te očuvanju kulturne baštine uopće.