U Muzeju Grada –Đurđevca otvorena izložba “Čudesne naprave” genija Leonarda da Vincija

U Muzeju Grada –Đurđevca otvorena izložba “Čudesne naprave” genija Leonarda da Vincija

U petak, 18. rujna 2020. godine, u Muzeju Grada –Đurđevca otvorena je izložba “Čudesne naprave”, izložba naprava izrađenih prema skicama renesansnog genija Leonarda da Vincija.
Modeli predstavljeni na ovoj izložbi napravljeni su na temelju Leonardovih skica i crteža o tehničkim, letečim i ratnim strojevima i ostalim napravama.
Nakon velikih inozemnih projekata, izloûbi Hommage a Picasso, Marca Chagalla i Salvadora Dalija, muzej i ovom izloûbom nastavlja hrabro koračati na izložbenoj i kulturnoj sceni zauzimajući mjesto pepoznatljive kulturno-turističke točke.
Otvorenje izložbe, nešto drugačije no inače, upriličeno je u atriju utvrde Stari grad pred manjim brojem ljudi, upravo zbog epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo. Ovom izložbom pokazano je da kulturni život ne treba i ne smije stati, več mu se treba pristupiti na način koji je primjeren uz poštivanje epidemioloških mjera.
Okupljenu je publiku pozdravila ravnateljica Muzeja Grada –Đurđevca, Edita Janković Hapavel, koja je ujedno i rekla kako je do ove izložbe došlo i odakle je te ponešto o autoru izloženih modela, Ludovicu Antalu.
Autorica predgovora, doktorica znanosti i suradnica HAZU-a, Marijana Borić, kazala je da su ovi izlošci i skice prema kojima su napravljeni, tek mali djelić onoga čime se da Vinci bavio i što nam je sve ostavio. Izrazila je veliku čast što je upravo ona, kao osoba koja se u svom znanstvenom radu bavi i hrvatskim izumiteljem, Faustom Vrančićem, odabrana za autoricu predgovora te pohvalila Muzej Grada –Đurđevca i Grad –Đurđevac što su uspjeli dovesti ovako značajnu i veliku izložbu.
U ime sponzora, INA-e naftaplin d.d., okupljenima se obratio Mladen Ferenčić, rukovoditelj objekata prerade plina Molve, iskazavši čast i zadovoljstvo što Muzej Grada –Đurđevca i INA nastavljaju svoju suradnju na ovim velikim izložbenim projektima.
Naposljetku se obratio i gradonačelnik Grada –Đurđevca, Hrvoje Janći, koji je poručio da nas korona ne smije prekinuti u normalnom životu, već da je nužan suživot s njom, a ova je izložba dokaz kako se to može učiniti. Gradonačelnik je i proglasio izložbu otvorenom.