Promocija Muzeja Grada Đurđevca i kulturne baštine Đurđevca kroz međunarodnu radionicu „Kreativne zajednice u Podravini“

Promocija Muzeja Grada Đurđevca i kulturne baštine Đurđevca kroz međunarodnu radionicu „Kreativne zajednice u Podravini“

Muzej Grada Đurđevca s veseljem je u ponedjeljak, 24. kolovoza 2020. godine ugostio mlade volonterke iz Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Turske i Hrvatske koje sudjeluju u međunarodnoj radionici „Kreativne zajednice u Podravini“. Ova radionica u organizaciji Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića iz Grabrovnice, Culture Huba Croatia iz Splita i udruge European Heritage Volunteers iz Njemačke ima za cilj interpretirati i valorizirati kulturnu baštinu Podravine. Umrežavanje kreativnih zajednica u Podravini može doprinijeti cjelokupnom razvoju ove regije i osnažiti ponudu na području kulturnog turizma.

Muzej Grada Đurđevca rado se odazvao pozivu za sudjelovanje u ovom projektu pa su sudionice radionice doznale detalje o bogatoj kulturnoj baštini Đurđevca. Muzejske djelatnice upoznale su ih u Interpretacijskom centru Picokijade s Legendom o Picokima te su im kroz priču i uz pomoć multimedijalnih vodiča otkrile pojedinosti o gradnji utvrde Stari grad, njezinim vlasnicima te namjeni koju je nekada imala. Ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel posebno se osvrnula na muzejsku djelatnost i istaknula povećanje broja posjetitelja koje se dogodilo zahvaljujući novim sadržajima i velikim izložbenim projektima, ali i stalnom prisustvom muzeja u medijima.

U prostoru potkrovlja volonterke su imale priliku čuti zanimljivosti o Donaciji Ivana Lackovića Croate i izložbama koje se tamo održavaju te obići izložbu „Iz riznice Zavičajne zbirke likovnih djela Muzeja Grada Đurđevca“. Na kraju posjeta muzeju razgledale su izložbu fotografija Esencija i odgledale nekoliko kratkih filmova o đurđevačkoj baštini.

Mlade volonterke i koordinatorice projekta pokazale su veliko zanimanje za sve predstavljene teme, a muzejske djelatnice spremno su im odgovarale na sva pitanja. Vjerujemo da će im ovaj posjet poslužiti kao primjer dobre prakse u području kulturnog turizma Podravine. Druženje je završilo u mini zoološkom vrtu „Hrvatska Sahara“ gdje su gošće mogle doživjeti još jedan dio turističke ponude grada Đurđevca.

 

Fotografije: Muzej Grada Đurđevca i Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića