U Muzeju Grada Đurđevca održana radionica o fotografiji

U Muzeju Grada Đurđevca održana radionica o fotografiji

Treća ljetna radionica u Muzeju Grada Đurđevca održana u srijedu, 22. srpnja 2020. godine otkrila je okupljenima zanimljive priče o fotografiji. Ova se radionica odlično uklopila u prostor izložbenih salona gdje je trenutno postavljena izložba fotografija „Esencija“ članova Foto-kino kluba „Picok“ iz Đurđevca.

Uz djelatnice muzeja voditelji radionice bili su Mato Zeman, jedan od autora zastupljenih na izložbi „Esencija“ te Branko Novosel, koji svojom kamerom prati muzejska događanja. Pridružili su im se predsjednik Foto-kino kluba „Picok“ Zdravko Dragica i članica kluba Nevenka Dijanošić koji su podijelili s djecom svoje doživljaje s fotografijom i korisne savjete.

Male i velike fotografe na početku je pozdravila ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel, a u uvodnom dijelu radionice predstavljen je razvoj fotografije kroz 19. i 20. stoljeće. Djeca su iz prve ruke vidjela kako funkcioniraju stariji tipovi fotoaparata s filmom koji se morao razvijati da bi se dobile fotografije. Također su vidjeli primjere dijapozitiva, a fotografi su ih upoznali i s pojmovima ekspozicije, pozitiva i negativa te razlikom između analogne i digitalne fotografije.

Za stvaranje fotografija najvažnija je svjetlost, a to su djeca naučila na primjeru tamne kutije (camera obscura) koja je preteča današnjih fotoaparata. Stoga im je u praktičnom dijelu radionice kustosica pripravnica Mihaela Cik pokazala kako jednostavno napraviti cameru obscuru kroz koju su zatim promatrali utvrdu Stari grad. Na radionici je fotograf Branko Novosel objasnio i kako nastaje eksperimentalna fotografija pomoću UV-lampe, a rezultat su vrlo posebne fotografije cvjetova.

Po novu dozu kreativnost svi zainteresirani mogu doći u Muzej Grada Đurđevca već iduću srijedu, 29. srpnja u 10 sati kada će se slikati pjenom i izrađivati drveni okviri za nova remek-djela.

 

Fotografije: Muzej Grada Đurđevca, Branko Novosel, Zdravko Dragica