“IZ MUZEJSKIH LADICA”

“IZ MUZEJSKIH LADICA”

Ususret Noći knjige i Svjetskom danu knjige i autorskih prava, koji se obilježavaju 23. travnja, prisjećamo se dvaju velikih umjetnika: Miguela de Cervantesa i Salvadora Dalíja. Ovaj datum, dakako, nije slučajno odabran, jer je, između ostalog, tog dana 1616. godine umro Cervantes, a u Kataloniji postoji običaj darivanja knjiga upravo na dan svetog Jurja.

Umjesto knjige mi vam donosimo podsjetnik na grafike Salvadora Dalíja nastale kao ilustracije za Cervantesov roman Bistri vitez don Quijote od Manchekoje su u Muzeju Grada Đurđevca bile izložene od 26. travnjado 3. studenog 2019. godine u sklopu izložbe Recepti za besmrtnost. Ilustracije su nastale 1957. godine za francuskog izdavača Josepha Forêta, a Dalí je za njihovu izradu odlučio koristiti tehniku litografije kojoj je, u skladu s njemu svojstvenom ekscentričnošću, pristupio na nov način, primjerice, ispaljujući boju na kamene ploče iz puške. Efekti koje je time postigao, kao i slojevite interpretacije scena daju Don Quijoteu novu dimenziju, što jejedno od najvećih postignuća svakog ilustratora.

Ovom prilikom podsjtit ćemo se na sjajnu izložbu u muzeju Grada Đurđevca održanu prošle godine, a koja je privukla veliki broj posjetitelja i učinila grad Đurđevac jednom od omiljenih turističkih destinacija.