Pismo podrške iz Kanade

Pismo podrške iz Kanade

U ovo vrijeme kad smo svi usmjereni na zaštitu sebe i ljudi koji nas okružuju od tog nemilosrdnog koronavirusa, Muzej Grada Đurđevca, iako nema službena događanja, svoju djelatnost i dalje obavlja i u kontaktu je s umjetnicima i pratiteljima svojih aktivnosti.

Muzej je tako iznenadilo pristiglo pismo iz Kanade, Tomislava Dubičanca, kanadskog umjetnika hrvatskog porijekla koji je, da podsjetimo, gostovao sa svojom izložbom „Plutajući svijet“ u listopadu 2019. godine organiziranom u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Tomislav Dubičanac živi u Otawi gdje je uspješni umjetnik, arhitekt i profesor povijesti umjetnosti i arhitekture. Svoja umjetnička istraživanja nastavlja u području modernizma u arhitekturi i slikarstvu, novim tehnologijama i vizualnim prikazima slikarstva i kolaža.

Dubičanac je umjetnik koji bilježi stvarnost i svijet oko sebe, te je svojim likovnim izričajem usmjeren na bilježenje aktualnih tema i novonastalih situacija. S obzirom na zaokupljenost gotovo cijelog svijeta korona virusom, on je svoje viđenje istog likovno uobličio i poslao nam fotografiju svog djela nazvanog „Korona 2020“, originalnih dimenzija 134×165 cm, na kojoj je na simbolični način prikazan virus. U središtu se kompozicije nalaze dvije ribe s velikim zubima, jedna narančasta i jedna plava, čime je umjetnik na simboličan način prikazao kako virus proždire ljudsku vrstu.

Ovo nije prvi put da nam naš suradnik Tom Dubičanac šalje na uvid recentne radove čime nas uvijek obraduje te mu ovim putem zahvaljujemo i nadamo se ugodnoj daljnjoj suradnji.