„Lov na antikvitete“ u Muzeju Grada Đurđevca

„Lov na antikvitete“ u Muzeju Grada Đurđevca

Muzej Grada Đurđevca u petak, 21. veljače posjetila je ekipa emisije „Dobar dan, Hrvatska“ koju svakog radnog dana gledamo na prvom programu Hrvatske radiotelevizije. Povod njihovom dolasku bilo je snimanje priloga za rubriku „Lov na antikvitete“ kroz koju poznati kolekcionar i ljubitelj starina Jura Gašparac upoznaje gledatelje sa zanimljivostima iz prošlih vremena.

Fascinacija životom Ivana Lackovića Croate, umjetnika i kolekcionara čija se vrijedna Donacija čuva u Muzeju Grada Đurđevca, potaknula je Juru Gašparca te voditelje i urednike emisije Ivanu Vilović i Branimira Farkaša da u muzeju saznaju više detalja o njegovoj ostavštini. Ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel ispričala im je o vlastitim susretima s Lackovićem istaknuvši kako je on uvijek želio da djela koja je sakupljao cijelog života budu dostupna javnosti.

Od otvorenja 1997. godine Donacija budi interes posjetitelja, a raznolikost i brojnost predmeta koje ju tvore pruža mogućnosti za različite pristupe njenoj prezentaciji. Uz stalni postav Donacija se prezentirala kroz izložbene projekte među kojima ističemo izložbe Istočni prostor, Rembrandt, Albrecht Dürer, Krsto Hegedušić, Portreti, Popularna grafika, Kinesko slikarstvo, Tekstilno rukotvorstvo, Iskorak & metamorfoze.

U prilogu je predstavljen dio mozaika bogate Donacije likovne i etnografske zbirke s naglaskom na njezin kulturni i turistički značaj ne samo za Đurđevac nego i cijelu Podravinu. U korak sa suvremenom tehnologijom dio postava Muzeja Grada Đurđevca prezentira se putem multimedijalnih vodiča pa tako i neka od umjetničkih djela zahvaljujući proširenoj stvarnosti govore sama o sebi.

Ekipa s HRT-a ostala je ugodno iznenađena doživljenim sadržajima, a prilog koji su snimili emitirat će se u emisiji „Dobar dan, Hrvatska“ u četvrtak, 27. ožujka od 15 h na prvom programu.