Ministarstvo kulture i ove godine podržava programe Muzeja Grada Đurđevca

Ministarstvo kulture i ove godine podržava programe Muzeja Grada Đurđevca

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Hrvatske đurđevačka će publika i ove godine imati priliku u prostorima Muzeja Grada Đurđevca čuti vrhunske glazbenike. Nakon što je protekle godine Muzej ugostio Gudački kvartet Porin i klarinetista Mihaela Paara te trio koji čine Marco Graziani (violina), Latica Anić (violončelo) i Krešimir Starčević (klavir), ove nas godine čekaju tri nove glazbene poslastice. Ljubitelji klasične glazbe moći će uživati u nastupima Gudačkog kvarteta Cadenza Zagreb, Komornog trija Crisóstomo te sopranistice Ane Jembrek uz klavirsku pratnju Kosjenke Turkulin.

Gudački  kvartet Cadenza Zagreb osnovao je Krešimir Marmilić 1995. godine, a uz njega na violini nastupa Petar Haluza, na violi Marta Bergovec i na violončelu Vinko Grubešić. Repertoar Cadenze obuhvaća djela pretklasike do suvremene glazbe, a kvartet kroz svoje programe revitalizira zaboravljene skladbe i praizvodi djela suvremenih hrvatskih skladatelja. S obzirom na to da je danas kvartet Cadenza više orijentiran za gostovanja izvan Hrvatske, posebno je zadovoljstvo ugostiti ove glazbenike u Đurđevcu.

Komorni trio Crisóstomo čine Krešimir Marmilić na violini, Matija Štajcar na violončelu i Biserka Krčelić na harfi, glazbenici čija suradnja traje godinama u više sastava, a objedinjeni u ansamblu Crisostomo donijeli su osvježenje na našu koncertnu scenu. Crisóstomo, osim djela pisanih u originalu i u obliku obrada za njihov sastav, pažnju posvećuje i hrvatskim autorima koje često izvodi na svojim koncertima. Veselimo se što će se nakon nastupa održanih diljem Hrvatske ovaj trio predstaviti i đurđevačkoj publici, tim više što će publika po prvi puta imati prilike čuti harfu u prostorima muzeja.

Ana Jembrek i Kosjenka Turkulin zasebno su ostvarile zavidne glazbene karijere, a njihova suradnja traje već nekoliko godina. Sopranistica Ana Jembrek posvećena je prvenstveno koncertnom pjevanju pri čemu pokazuje svoje iznimnu vokalnu tehniku. Pijanistica Kosjenka Turkulin djeluje kao solistica, članica komornih sastava i korepetitorica, a o njezinoj virtuoznosti svjedoče brojne nagrade. Oduševljenje publike na njihovim zajedničkim nastupima najbolja su pozivnica za posjet koncertu.

Na ovaj način uz potporu Ministarstva kulture i Grada Đurđevca biti će omogućeno da publika doživi  i uživa  slušajući izvedbe vrhunskih glazbenika u prostorima Muzeja Grada Đurđevca.

Pedagoška djelatnost muzeja obogatit će se novim projektom koji je Muzej Grada Đurđevca prijavio na natječaj Ministarstva kulture. Riječ je o izdavanju edukativne knjižice „Upoznajmo utvrdu Stari grad“ koja će svima pomoći u otkrivanju zanimljive prošlosti utvrde.

Ovi glazbeni i edukativni programi dodatno će obogatiti ponudu Muzeja Grada Đurđevca koji u 2020. godini sprema brojne izložbene projekte.

 

Izvori fotografija: Klasika.hr; Tockanai.net; Grad-krk.hr; 5portal.hr