Program Noći muzeja privukao mnoštvo posjetitelja u Muzej Grada Đurđevca

Program Noći muzeja privukao mnoštvo posjetitelja u Muzej Grada Đurđevca

Muzej Grada Đurđevca pridružio se 31. siječnja brojnim muzejima diljem Hrvatske u obilježavanju  jubilarne, 15. po redu Noći muzeja. Ona je u Đurđevcu protekla u znaku najpoznatijeg gradskog simbola – pijetla, koji je posjetitelje dočekivao od samog ulaska u utvrdu Stari grad, od projekcije na utvrdi preko šarenih pjetlića u veži utvrde pa sve do izložbenih salona koji su ugostili izložbu „Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta“ iz privatne kolekcije Martina Mahovića.

Izložbom „Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta“ na kojoj su predstavljeni uporabni i dekorativni predmeti u formi pijetla koje je kolekcionar Martin Mahović sakupljao na putovanjima svijetom ujedno je u 18 sati otvorena đurđevačka Noć muzeja. Ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel ukratko se osvrnula na značaj manifestacije Noći muzeja posebno naglasivši njezinu ulogu u stvaranju nove publike u muzejima. Osvrnula se ukratko i na postignuća muzeja u protekloj godini te, uz poziv da se u muzeju zadrže cijelu večer, upoznala okupljene s programom ovogodišnje Noći muzeja.

O simbolici pijetla u umjetnosti i vjerovanjima različitih kultura govorila je kustosica Tea Krnjak, autorica predgovora izložbe „Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta“.  Pozitivna značenja poput budnosti, svjetlosti i nade koja pijetao nosi zaslužna su za činjenicu da je on glavni junak legendi diljem svijeta, pa tako i naše Legende o Picokima. Na važnost naše legende upozorio je i kolekcionar Martin Mahović istaknuvši kako smo zahvaljujući njoj postali prepoznatljivi kao Europska prijestolnica turističke izvrsnosti. Zanimljivo je bilo čuti njegove doživljaje s putovanja na kojima se redovito susretao s pričama o pijetlu, što ga je dovelo do zaključka da je pravi kralj životinja zapravo pijetao. Publici je dodatno približio izložene predmete ispričavši detalje o legendama koje se uz njih vezuju i specifičnim materijalima o kojih su izrađeni.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči koji je svima poželio dobrodošlicu u Đurđevac, grad Picoka, čime je naglasio da baštinu i tradiciju u Đurđevcu nikada nećemo zaboraviti. Zahvalio je djelatnicama muzeja i posebno Martinu Mahoviću koji predano radi na projektima za grad Đurđevac, ali i ima i brojne druge interese među kojima je i kolekcionarstvo.

Ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel također je zahvalila Martinu Mahoviću na suradnji te napomenula kako su kao dodatak ovoj izložbi izloženi i predmeti s motivom pijetla koje izrađuju pojedinci, obrti i udruge čiji se proizvodi nalaze u ponudi muzejske suvenirnice. Novost u suvenirnici su i majice s nacionalnim obilježjima koje su nastale zbog upita inozemnih posjetitelja čiji se broj stalno povećava u muzeju, a očekuju se i ove godine za vrijeme trajanja izložbe „Strojevi“ Leonarda da Vincija na koju je srdačno pozvala i sve okupljene.

Program Noći muzeja nastavljen je u 19 sati koncertom polaznika Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz  Područnog odjela Đurđevac i Područnog odjela Koprivnica. Stalni suradnici i dragi gosti muzeja publiku su oduševili virtuoznim izvedbama na gitari, flauti, klaviru, saksofonu i violini te zaslužili veliki pljesak.

Nakon koncerta posjetitelje su muzejske djelatnice upoznale i s novim sadržajima u muzeju – multimedijalnim vodičima na 25 tableta preko kojih se zahvaljujući proširenoj stvarnosti mogu oživjeti određene točke u stalnom postavu i utvrdi Stari grad. Putem animacija i tekstova svi zainteresirani saznali su više o pojedinim temama, kao što su povijest utvrde, Legenda o Picokima te životinje i biljke koje nalazimo na Đurđevečkim peskima. Ova novost u muzeju podjednako je zabavila starije i mlađe posjetitelje koji su posebno bili oduševljeni oživljenim likovima i životinjama.

Kroz cijelu večer posjetitelji su razgledavali i izložbu „Odbljesci izvorne umjetnosti“ na kojoj su djela izdvojena iz zbirke fundusa muzeja upotpunjena djelima iz privatnih zbirki i kolekcija te Galerije Batinske. Izložba na kojoj su predstavljena 34 autora naivnog izričaja sa 113 djela, među kojima su i remek-djela Ivana Generalića, Mije Kovačića, Ivana Večenaja i Ivana Lackovića Croate, upoznala je posjetitelje s ovim važnim segmentom podravske likovne baštine.

Noć muzeja bila je i prilika da posjetitelji kućama ponesu publikacije u izdanju Muzeja Grada Đurđevca te nabave nove majice, šalice i torbe s otisnutim motivima utvrde Stari grad, kravate, prepoznatljivih crvenih i bijelih kockica te, naravno, našeg Picoka.