31. siječnja - 17. veljače 2020.

Izložba „Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta“

Muzej Grada Đurđevca pridružio se 31. siječnja brojnim muzejima diljem Hrvatske u obilježavanju  jubilarne, 15. po redu Noći muzeja. Ona je u Đurđevcu protekla u znaku najpoznatijeg gradskog simbola – pijetla, koji je posjetitelje dočekivao od samog ulaska u utvrdu Stari grad, od projekcije na utvrdi preko šarenih pjetlića u veži utvrde pa sve do izložbenih salona koji su ugostili izložbu „Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta“ iz privatne kolekcije Martina Mahovića.

Izložbom „Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta“ na kojoj su predstavljeni uporabni i dekorativni predmeti u formi pijetla koje je kolekcionar Martin Mahović sakupljao na putovanjima svijetom ujedno je u 18 sati otvorena đurđevačka Noć muzeja. Ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel ukratko se osvrnula na značaj manifestacije Noći muzeja posebno naglasivši njezinu ulogu u stvaranju nove publike u muzejima. Osvrnula se ukratko i na postignuća muzeja u protekloj godini te, uz poziv da se u muzeju zadrže cijelu večer, upoznala okupljene s programom ovogodišnje Noći muzeja.

O simbolici pijetla u umjetnosti i vjerovanjima različitih kultura govorila je kustosica Tea Krnjak, autorica predgovora izložbe „Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta“.  Pozitivna značenja poput budnosti, svjetlosti i nade koja pijetao nosi zaslužna su za činjenicu da je on glavni junak legendi diljem svijeta, pa tako i naše Legende o Picokima. Na važnost naše legende upozorio je i kolekcionar Martin Mahović istaknuvši kako smo zahvaljujući njoj postali prepoznatljivi kao Europska prijestolnica turističke izvrsnosti. Zanimljivo je bilo čuti njegove doživljaje s putovanja na kojima se redovito susretao s pričama o pijetlu, što ga je dovelo do zaključka da je pravi kralj životinja zapravo pijetao. Publici je dodatno približio izložene predmete ispričavši detalje o legendama koje se uz njih vezuju i specifičnim materijalima o kojih su izrađeni.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči koji je svima poželio dobrodošlicu u Đurđevac, grad Picoka, čime je naglasio da baštinu i tradiciju u Đurđevcu nikada nećemo zaboraviti. Zahvalio je djelatnicama muzeja i posebno Martinu Mahoviću koji predano radi na projektima za grad Đurđevac, ali i ima i brojne druge interese među kojima je i kolekcionarstvo.

Ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel također je zahvalila Martinu Mahoviću na suradnji te napomenula kako su kao dodatak ovoj izložbi izloženi i predmeti s motivom pijetla koje izrađuju pojedinci, obrti i udruge čiji se proizvodi nalaze u ponudi muzejske suvenirnice.

Povratak na izložbe