Muzej Grada Đurđevca utvrdu Stari grad ukrasio kravatom

Muzej Grada Đurđevca utvrdu Stari grad ukrasio kravatom

U vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije Đurđevačku utvrdu Stari grad krasi kravata, jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda. Ovom se velikom crvenom kravatom promiče hrvatska i europska kulturna baština, a ujedno se skreće pozornost na našu zavičajnu baštinu – spomenik kulture Republike Hrvatske – utvrdu Stari grad. I Hrvatski sabor je posebnu počast odao kravati proglasivši 18. listopada Danom kravate.

Ideja o prezentaciji kravate oko kule utvrde došla je od djelatnica muzeja slijedom velikog broja posjetitelja, osobito iz inozemstva, čiji se veliki broj očekuje u narednom razdoblju, koji rado kućama žele ponijeti dio naše baštine. Za izradu kravate utrošeno je 26 metara tkanine, izradila ju je Sonja Janković, članica Udruge žena Grada Đurđevca, a postavili naši vatrogasci.

Iz muzeja je također proizašla ideja da se motiv kravate aplicira i na odjevne predmete – majice –  gdje se uz nju ističe nacionalno obilježje – šahovnica. Motive kravate oko utvrde izradio je poznati đurđevački umjetnik Zdravko Šabarić. Majice se mogu nabaviti u muzejskoj suvenirnici, a po promotivnoj se cijeni mogu nabaviti u petak, 31. siječnja na Noći muzeja u Muzeju Grada Đurđevca.