Provedite Noć muzeja u Muzeju Grada Đurđevca

Provedite Noć muzeja u Muzeju Grada Đurđevca

Muzej Grada Đurđevca i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć muzeja, koja je u Hrvatskoj pokrenuta 2005. godine, a đurđevački muzealci redovno joj se pridružuju. Za jubilarnu, 15 po redu, Noć muzeja, koja se održava u petak, 31. siječnja, u muzeju se priprema bogat program. Nakon što su proteklih godina posjetitelji mogli vidjeti filatelističke, dokumentarističke i fotografske izložbe te zanimljive radove studenata Akademije likovnih umjetnosti, ove se godine vraćamo najpoznatijem đurđevačkom simbolu – pijetlu.

Kroz izložbu „Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta“ iz privatne kolekcije Martina Mahovića na kojoj će biti predstavljeni uporabni i dekorativni predmeti u formi pijetla, upoznat ćemo se sa simbolikom pijetla u brojnim kulturama. S obzirom na to da je ovogodišnja Noć muzeja posvećena, između ostalog, obljetnici 140 godina postojanja Muzeja za umjetnost i obrt, ova nas izložba podsjeća na značaj predmeta umjetničkog obrta za kulturnu povijest. Kao dodatak izložbi bit će izloženi i predmeti s motivom pijetla koje izrađuju pojedinci i udruge čije proizvode prodajemo u muzejskoj suvenirnici.

Potom nas očekuje i koncert polaznika Umjetničke škole Fortunat Pintarić, Područni odjel Đurđevac i Područni odjel Koprivnica, naši stalni suradnici i dragi gosti, koji će publici predstaviti naučeno u proteklom razdoblju.

Konačno, predstavit ćemo i novi sadržaj u našem muzeju –  proširenu stvarnost u Interpretacijskom centru Picokijade. Proširenom stvarnošću nadograđen je Interpretacijski centar Picokijade, stalni postav muzeja. Preko 25 tableta posjetitelji mogu oživjeti određene točke u stalnom postavu i utvrdi Stari grad te putem animacija i tekstova saznati više o pojedinim temama, kao što su povijest utvrde, Legenda o Picokima, slike iz Donacije Ivana Lackovića Croate, životinje iz Hrvatske Sahare i Đurđevački pijesci.

Kroz cijelu će večer posjetitelji moći i besplatno razgledati stalni postav muzeja te izložbu Odbljesci izvorne umjetnosti, na kojoj su djela izdvojena iz zbirke fundusa muzeja upotpunjena djelima iz privatnih zbirki i kolekcija te Galerije Batinske – stavljajući umjetnike naivnog izričaja poput I.Generalića, M.Kovačića, I.Večenaja, I.Lackovića Croate na jedno mjesto. Na izložbi su predstavljena 34 autora sa 113 djela.

Restoran i pivnica Stari grad radit će do ponoći, kao i Muzej Grada Đurđevca, a napominjemo i da su sva muzejska događanja u Noći muzeja besplatna. Dobro došli!

 

PROGRAM:
18:00 – 19:00 – Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta

Izložba pijetlova iz raznih krajeva svijeta, razni dekorativni i uporabni predmeti.Izbor iz privatne kolekcije Martina Mahovića.

 

19:00 – 20:00 – Nastup učenika Umjetničke škole Fortunat Pintarić Koprivnica, PO Đurđevac i PO Koprivnica

U glazbenom dijelu večeri nastupit će učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić Koprivnica, Područni odjel Đurđevac i Područni odjel Koprivnica.

 

20:00 – 24:00 – Proširena stvarnost u Interpretacijskom centru Picokijade

Proširenom stvarnošću nadograđen je Interpretacijski centar Picokijade, stalni postav muzeja. Preko 25 tableta posjetitelji mogu oživjeti određene točke u stalnom postavu i utvrdi Stari grad te putem animacija i tekstova saznati više o pojedinim temama, kao što su povijest utvrde, Legenda o Picokima, slike iz Donacije Ivana Lackovića Croate, životinje iz Hrvatske Sahare i Đurđevački pijesci.

 

18:00 – 24:00 – Interpretacijski centar Picokijade

Posjetitelji će moći besplatno obići stalni postav muzeja.

 

18:00 – 24:00 – Odbljesci izvorne umjetnosti

Djela izdvojena iz zbirke fundusa muzeja upotpunjena su djelima iz privatnih zbirki i kolekcija te Galerije Batinske – stavljajući umjetnike naivnog izričaja poput I.Generalića, M.Kovačića, I.Večenaja, I.Lackovića Croate na jedno mjesto. Na izložbi su predstavljena 34 autora sa 113 djela. Posjetitelji će moći besplatno obići izložbu.

 

18:00 – 24:00 – Muzejska suvenirnica

Posjetitelji će u muzejskoj suvenirnici moći kupiti prigodne suvenire i muzejske publikacije. Pojedine će se publikacije moći preuzeti besplatno.