U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba jaslica „Božiću ususret 2019.“

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba jaslica „Božiću ususret 2019.“

U petak, 20. prosinca, u prostorima Muzeja Grada Đurđevca u suradnji s udrugom Peski-Art otvorena je izložba jaslica „Božiću ususret 2019.“ koja je ove godine doživjela svoje peto izdanje. Udruga Peski-Art na čelu s predsjednikom Franjom Mihočkom ovim projektom nastoji očuvati božićnu tradiciju izrade jaslice, a duhu tradicije na samom početku otvorenja pridonio je Matija Vogrinčić u ulozi poležaja, božićnog čestitara koji je svima zaželio mnoštvo obilja u nadolazećoj godini.
Program otvorenja vodila je ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel koja je pozdravila prisutne istaknuvši kako izložbe jaslica uvijek privuku velik broj posjetitelja, osobito najmlađih. Ukratko se osvrnula na likovna djela iz hrvatske baštine s temom Isusovog rođenja kroz povijest.
Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči naglasio je kako je program otvorenja izložbi jaslica uvijek bogat i raznolik, a ove je godine veselom ozračju najviše pridonio nastup zbora Dječjeg vrtića Maslačak. Pohvalio je rad udruge Peski-Art kao i muzejski tim koji je u ovom mjesecu priredio brojna zanimljiva događanja, te svima zaželio ugodne blagdane.
Autorica predgovora ovogodišnje izložbe Mihaela Cik istaknula je kako je biblijska priča o rođenju Isusa svima dobro poznata pa ne čudi veliki broj umjetničkih djela koji ju interpretiraju. Jaslice koje izrađuju članovi udruge Peski-art i njihovi suradnici posebno su nam bliske jer su izrađene od materijala koji dolaze iz prirode ili ih svakodnevno koristimo. Također, neki od autora odlučili su Svetu obitelj, Sveta tri kralja ili pastire odjenuti u narodne nošnje ili ih smjestiti u podravski krajolik.
Organizator izložbe Franjo Mihočka obratio se publici ispred udruge Peski-Art zahvalivši djelatnicama muzeja na gostoprimstvu i pomoći, svim govornicima, vrtićarcima, njihovim voditeljicama Antoniji Janči i Ivi Tomašek te ravnateljici vrtića Mariji Čupen Tomica na pripremljenim glazbenim brojevima. Naravno, posebno je zahvalio svim autorima jaslica, među kojima je istaknuo časnu sestru Samuelu Premužić čiji se rad nalazi na naslovnici deplijana izložbe, te pozvao sve okupljene da se i sami okušaju u izradi jaslica.
Izložbu je otvorila potpredsjednica đurđevačkog Gradskog vijeća Kristina Benko Markovica pridruživši se čestitkama za uspješnu novu godinu i željama za nastavak održavanja izložbi jaslica u narednim godinama. Jaslice se u Muzeju Grada Đurđevca mogu razgledati do 6. siječnja 2020. godine.